Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Staatssecretaris in actie tegen mishandeling van ouderen

Mark van Dorresteijn
Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS wil dat meer werk wordt gemaakt van het voorkomen van ouderenmishandeling. Daarbij is ook meer aandacht nodig voor het voorkomen van financiële uitbuiting.
Staatssecretaris in actie tegen mishandeling van ouderen

Veldhuijzen van Zanten presenteert vandaag in Leiden haar actieplan preventie ouderenmishandeling. Ze noemt financiële uitbuiting een ernstige vorm van mishandeling die de betrokken oudere nog afhankelijker maakt. Er moet dan ook krachtig tegen worden opgetreden, volgens haar.

Voorlichting

De bewindsvrouw wil ook meer voorlichting om ouderen die met mishandeling te maken hebben ertoe te bewegen hulp te zoeken. Maar ook om de professionele krachten en de 350.000 vrijwilligers in de ouderenzorg beter te informeren. Voor hen is ouderenmishandeling nu vaak een blinde vlek. Er wordt amper over gesproken en doorgaans wordt gedacht dat het in de eigen organisatie niet voorkomt.

Mantelzorgers

Veldhuijzen van Zanten wil verder aandacht voor (overbelaste) mantelzorgers. De AWBZ kent een regeling om bij spoed snel professionele zorg in te zetten. Bij meldingen van ouderenmishandeling door vrijwilligers die het niet meer aankunnen, kan hiervan gebruik worden gemaakt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Geen verband opleidingsniveau en ouderenmishandeling bij HHWzorg

Pesten door ouderen onderschat

Onrust over ouderenzorg in Limburgse ziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Dwaze kinderen, willen jullie je dan ook manifesteren tegen kinderen die hun ouders niet meer bezoeken en verwachten dat de verzorgenden hun ouders wel “familie-liefde” geeft. Daar ligt een belangrijke bron van werkdruk in de ouderenzorg. De verzorgende voelt zich verplicht liefde te geven, maar kan daar niet altijd aan voldoen omdat er veel zorg verleend moet worden. Ook dat vind ik dwaze kinderen.

 3. Manifestatie ‘Dwaze kinderen’Geplaatst: 31-03-2011 08:46 Door: Rita – bron: http:// http://www.ouderenbescherming.nl Op zaterdag 2 april 2011 om 14.00 uur vindt op het Plein voor de Tweede Kamer te Den Haag de aftrap plaats van de eerste ‘Dwaze Kinderen’ manifestatie. De manifestatie duurt tot 16.00 uur.

  ‘DWAZE KINDEREN’
  ‘Dwaze Kinderen’ is de belichaming van verzet van familieleden tegen de misstanden in de ouderenzorg.
  ‘Dwaze Kinderen’ verzet zich onder andere tegen de graaicultuur van bestuurders; tegen de tijdrovende wijze waarop klachten over zorgverlening, bejegening en communicatie worden afgehandeld; tegen opgelegde bezoekbeperkingen van familieleden door zorgbestuurders zonder dat een rechter dit getoetst heeft; tegen politici en zorgbestuurders die bezuinigen op de zorg aan ouderen goedpraten; tegen het incontinent maken van ouderen; tegen kantonrechters die slecht luisteren naar klachten over de curator, de bewindvoerder of de mentor van ouderen; et cetera. Kortom ‘Dwaze Kinderen’ manifesteert zich omdat zij van mening is dat het ontoelaatbaar is dat rechten van ouderen bij verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding geschonden worden.

  VOLKSPROTEST
  ‘Dwaze Kinderen’ komt elke eerste zaterdag van de maand ergens in Nederland bijeen.
  Persoonlijke ervaringen met onderzorg, ontspoorde zorg en mishandeling, ‘foute’ bewindvoerders en ‘foute’ mentoren vormen de kern van elke manifestatie.
  ‘Dwaze Kinderen’ kan men zien als een vorm van volksprotest.

  INFORMATIE
  Nadere informatie en aanmelden via de site http://www.ouderenbescherming.nl of schrijf naar ‘Dwaze Kinderen’ Ouderenbescherming Nederland Postbus 5256, 6130 PG Sittard

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.