Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Staatssecretaris negeert kritiek Wmo-bezuinigingen

Het ministerie van VWS schendt door zijn bezuiniging op het Wmo-budget geen afspraken met gemeenten. Dat schrijft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS in antwoord op kritiek van gemeente Diemen.
Staatssecretaris negeert kritiek Wmo-bezuinigingen

In een brandbrief van vorig jaar stelt het college van B&W van de gemeente Diemen dat een aantal voorzieningen niet in stand gehouden kan worden vanwege de Wmo-bezuinigingen. Volgens burgemeester Amy Koopmanschap schendt de maatregel een nog staande afspraak over de uitvoeringskosten, “waardoor het vertrouwen in het kader van verdere overheveling van taken uit de AWBZ naar de gemeente sterk afneemt.” Bovendien verwijt het college Veldhuijzen van Zanten dat zij de korting van tweehonderd miljoen euro onvoldoende gemotiveerd heeft. “Onduidelijk is welke richtlijnen en cijfers gebruikt zijn”, schrijft Koopmanschap. “Met deze korting is onze zorg dat het voorzieningenniveau niet voldoende in stand gehouden kan worden. Ook zal het beleid aangepast moeten worden, waardoor de wettelijke taken van de gemeente binnen de Wmo onder druk komen te staan.”

Wmo-budget

Volgens de staatssecretaris is het beschikbare Wmo-budget voor gemeenten wel degelijk voldoende om de Wmo op een verantwoorde manier uit te voeren. De staatssecretaris bestrijdt het verwijt over geschonden afspraken. In een brief van 25 februari schrijft zij: “Het college van B&W van Diemen meldt in haar brief dat een afspraak over uitvoeringskosten van gemeenten zou zijn geschonden. Dat is mijn inziens niet aan de orde. In het Wmo-budget 2011 zijn extra middelen opgenomen voor uitvoeringkosten van gemeenten. Het gaat om een bedrag van structureel zeventig miljoen extra.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Lees de brief van de staatssecretaris

Gemeenten verzetten zich tegen bezuinigingen

SCP: Fors overschot op Wmo-budget gemeenten

Vlaardingen snijdt in Wmo-voorzieningen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.