Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Startschot voor vijf internationale dementie-projecten

Redacteur Zorgvisie
Vijf nieuwe internationale projecten over dementie zijn onlangs van start gegaan. Het doel van de projecten is om de kwaliteit van leven van mensen met dementie en de aan hen geleverde zorg en ondersteuning te verbeteren.
Dementie
Foto: AdobeStock

De projecten worden gefinancierd vanuit het EU Joint Programming Initiative Neurodegenerative Diseases (JPND). ZonMw en Alzheimer Nederland financieren tevens mee aan de projecten.

Projectoverzicht

Co-designing the Dementia Diagnostic Process and Post-Diagnostic Care
De onderzoekers zullen in co-creatie met mensen met dementie, mantelzorgers en professionele hulpverleners internationaal toepasbare toolkits en verandercampagnes ontwikkelen. Deze toolkits zijn gericht op het verbeteren van het diagnostisch proces en de zorg na de diagnose.

Social Health And Reserve in the Dementia patient journey
Dit project heeft als doel de interactie tussen sociale gezondheid en biologische factoren te ontrafelen gedurende het hele ziekteverloop van dementie. Vanaf het vroegste ontstaan tot het verlies van onafhankelijkheid.

Alzheimer’s disease data-driven insights on individual outcomes of importance
Onderzoek naar het verloop van de ziekte van Alzheimer kijkt tot nu toe steeds naar een deel van het ziekteproces, maar niet naar het hele traject. Met behulp van geavanceerde statistische technieken kan men de kosteneffectiviteit van de verschillende interventies, zoals leefstijl en medische interventies, simuleren en hun effect op korte en lange termijn evalueren.

Scaling up the Family Carer Decision Support Intervention: A transnational effectiveness-implementation evaluation
Family Carer Decision Support (FCDS) is in Noord-Ierland ontwikkeld om naasten van mensen met ernstige dementie te informeren over wat men kan verwachten. Zij voelden zich daardoor zekerder in het maken van keuzes aan het einde van het leven van de persoon met dementie, en zij waren meer tevreden met de zorg. Dit onderzoek evalueert hoe de FCDS opereert, wat de kosten ervan zijn en of de in Noord-Ierland gevonden positieve effecten ook in de andere landen bevestigd worden.

European eHealth care model for rare neurodegenerative diseases
Onderzoekers binnen dit project richten zich op het verbeteren van zorg voor patiënten met zeldzame neurologische aandoeningen. In dit project wordt een eHealth-interventie ontwikkeld met en voor patiënten en hun naasten, inclusief coaching-op-maat via een veilige beeldbeltoepassing.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.