Behalve de organisatiestructuur is ook de doelstelling van NCZ aangepast. ‘Als NCZ gaan wij ons nog steeds bezighouden met wat wij al deden, namelijk het verbinden, bevorderen en behartigen van cliëntenraden’, vertelt Marika Biascics. ‘Ook nemen wij initiatief om de informatie over en de kwaliteit en service van de zorg aan cliënten in het algemeen te verbeteren door overleg en advisering. In de toekomst zullen we echter nog meer de nadruk leggen op de cliënt. Puur vanuit klachten, geschillen, kwaliteit en calamiteiten uit de zorg gaan wij de belangen van cliënten behartigen.’ NCZ wordt daardoor behalve een koepelorganisatie voor cliëntenraden, ook een patiënten-belangenorganisatie.
Naamswijziging NCZ
Met de nieuwe Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (Wmcz 2018) wordt de inspraak en medezeggenschap van cliënten in de zorg versterkt. De wetswijziging wil de medezeggenschap verbeteren door een aantal struikelblokken waar cliëntenraden in hun werk tegenaan lopen, aan te pakken. ‘NCZ krijgt steeds meer te maken met inspraak van individuele cliënten. Er wordt dan ook steeds vaker aan cliënten en burgers gevraagd naar hun mening. Door deze ontwikkeling hebben wij besloten onze naam aan te passen, waardoor NCZ Netwerk Cliëntenraden in de Zorg voortaan NCZ Netwerk Cliënt-en-Raad Zorg heet. Met deze naamswijziging wordt de cliënt extra benadrukt. Uiteraard wordt de naam in ons logo ook aangepast’, aldus Biascics.

Organisatiestructuur
Sinds 23 oktober is Marika Biascics aan de slag gegaan als directeur-bestuurder van NCZ. Naast haar nieuwe functie blijft zij ook werkzaam als netwerkvoorzitter. Gerard Siep, Jan Jurriens en Charles de Vries vormen samen de raad van toezicht. Volgens Biascics hoeven de cliëntenraden niet bang te zijn dat er iets gaat veranderen in de wijze waarop NCZ altijd heeft klaargestaan. ‘De statutenwijziging is puur een gevolg van de maatschappelijke- en politieke ontwikkelingen. De uitgangspunten van onze organisatie blijven simpelweg hetzelfde.’