Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Stemming cao VVT wordt spannend’

De leden van vakbond NU’91 gaan 15 juni aanstaande stemmen over het cao-akkoord dat de bond samen met CNV Publieke Zaak en FBZ heeft gesloten met de werkgevers in de verpleging-, verzorging, thuis- en kraamzorg (VVT). De Nederlandse Beroepsvereniging voor de Kraamzorg (NBVK) is aangesloten bij NU’91 en laat weten tegen te zullen stemmen.
‘Stemming cao VVT wordt spannend’

‘De stemming wordt spannend’, zegt NBVK-woordvoerder Siska de Rijke. ‘De NBVK zal niet akkoord gaan met het huidige akkoord. Wij hebben afgelopen ledenvergadering een mandaat gekregen van onze 2500 leden om dat te doen.’ Volgens De Rijke is er voldoende geld beschikbaar voor een betere cao voor kraamverzorgenden. ‘Er is rond de 250 miljoen euro beschikbaar voor kraamzorg vanuit de premiegelden en belastingen. Wij willen een cao die mogelijk maakt dat dat geld nu eens terecht komt bij de mensen die het werk doen: de 9000 kraamverzorgenden. Dit geld moet ruim voldoende zijn om deze mensen goed te betalen, als ze werken, zich scholen en op wacht staan of naar de gezinnen reizen.’

Vertrouwen

Een woordvoerder van NU’91 laat weten er vertrouwen in te hebben dat de leden voor het akkoord zullen stemmen. ‘Het is weliswaar een aparte situatie dat Abvakabo FNV niet heeft getekend, maar als onze leden en de leden van CNV en FBZ vóór stemmen, ligt er een rechtsgeldige cao die voor iedereen, dus ook Abvakabo-leden, verbindend is. Het is bovendien een akkoord waar het maximale uitgehaald is wat in deze crisistijden mogelijk is en ik denk dat het merendeel van onze leden hier tevreden over is.’ De leden van de CNV Publieke Zaak kunnen tot 12 juni stemmen via de mail en de leden van FBZ hebben nog tot 22 juni de tijd om een stem uit te brengen op het akkoord.

Slecht akkoord

Volgens vakbondsleider Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV zijn de andere bonden akkoord gegaan met een cao waar ze vorige week nog tegen waren. ‘Die loonstijging is hetzelfde gebleven, maar nu noemen de andere bonden dit niet meer een matige stijging van slechts 1,2 procent, maar is het ineens een stijging over een langere termijn van maar liefst 2,2 procent geworden. Dat is een oude vakbondstruc. Waarom ze dit ongewijzigde akkoord nu wel getekend hebben, is mij een raadsel.’ Marijnissen hoopt de stemmingen over de cao nog te kunnen beïnvloeden. ‘Ik begrijp niet waarom de medewerkerkers in de VVT genoegen moeten nemen met nauwelijks een procent terwijl andere zorgsectoren wel een goede cao hebben gekregen en verpleeghuisbestuurders zich regelmatig tien procent in een jaar toerekenen. Er zitten bovendien allerlei slechte dingen in deze cao zoals een versoberde compensatieregeling en een raar zzp-experiment waar de andere bonden het ook niet mee eens waren.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Cao-akkoord VVT zonder Abvakabo FNV

Onderhandelingen cao-VVT afgebroken

PVV-geld inzet nieuwe ronde cao

10 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De ZZP is ook een indicatie van niks, als je als licht dementerenden en zelf de lichamelijke zorg nog redelijk goed kunt doen en in ZZP 5 zit en als licht dementerenden die lichamelijk zelf niet veel meer kan en de hele dag in een rolstoel verblijft ook in ZZP 5 zit dan klopt er toch niet veel. Als je als somatiek bewoner niets meer kunt lichamelijk dan kom je in 6 of hoger. rara hoe kan dat? dat is toch een constructie van niks.

  3. Als er geen clienten zijn is er geen werk. Clienten zijn onze werkgevers, brengen het budget via de ZZP mee en bepalen welke ondersteuning ze van ons verlangen. Dat vraagt om een flexibele klantgerichte instelling. Als je dat niet kunt opbrengen, kun je beter bij die grootgrutter achter de kassa gaan zitten. En ook daar moet je je klantvriendelijk opstellen.

  4. het werken in de zorg wordt steeds zwaarder, meer flexibel zijn, is er geen werk dan bij je ineens vrij, werken wanneer het de baas uitkomt, verplicht werken op feestdagen, ORT wordt telkens lager..wie wil nog in de zorg werken, alleen mensen met hart voor andere mensen.

  5. Waar zijn die andere vakbonden mee bezig? Niks om de flex aan te pakken, geen waardering voor mensen in de zorg. Je moet voortaan voor een schijntje komen opdraven om alle (on)mogelijke tijden. De Fnv houdt gelukkig haar rug recht. Vorige week waren die andere bonden ook nog tegen???

  6. Ik pas voor al die vakbond en werkgever praatjes. Als je nu kijkt naar de opleidingen dan zie je dat het ver beneden peil is. Men kan van zorgassisten in 3 maanden opgeleid worden tot vig- er via in elkaar gezette constructie EVC traject. Dit met alle gevolgen van geen kennis ziektebeelden anatomie pathologie etc. Mijn diploma is mij afgepakt en als zv- er wordt je gelijk gesteld als de nieuwe Vig. Snap. Het nog steeds niet! Vakbonden steunen je niet, werkgevers volgen als hondjes het ministerie. Een ding is duidelijk. Als gediplomeerde hoor je slaafs de managers te volgen. Je mag roepen maar helpt toch niet . Zorg gaat achteruit, kennis wordt in de prullebak gepleurd. Niet zo raar dat niemand meer in de zorg willen werken. Geen kansen weinig waardering karrig loontje en vaak lastige werkgevers en vakbonden

  7. Mijn klomp breekt ! Terwijl AbvaKabo een positief advies gaf over de net afgesloten CAO Jeugdzorg (mijn CAO) is men nu fel tegen. Ter vergelijking: de CAO Jeugdzorg heeft een terugwerkende kracht tot 1 mei 2011 en geldt tot 1 mei 2013. Pas op 1 mei 2012 is er een salarisstijging van 2 % (over 2 jaar dus). Dat er in 2011 geen salarisstijging is wordt gedeeltelijk gecompenseerd met een éénmalige uitkering (1,6%). Verder zit er weinig nieuws in de CAO Jeugdzorg. Ik begrijp dat de VVT er structureel 2,2 % bij krijgt in 18 maanden ! En zij hebben in 2011 wel een salarisverhoging gehad. Dus jeugdzorg 2 % in 24 maanden en CAO VVT 2,2 % in 18 maanden. Ben ik nu gek ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.