Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Sterftecijfers van alle ziekenhuizen bekend

Mark van Dorresteijn
De sterftecijfers van alle ziekenhuizen zijn nu te vinden op hun websites. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Sterftecijfers van alle ziekenhuizen bekend

Ziekenhuizen spraken al in 2009 af dat zij openheid zouden geven over hun sterftecijfers, om consumenten en verzekeraars meer inzicht te geven in de kwaliteit van de zorg.

Verplichting

Pas nadat de NZa het openbaar maken van deze cijfers verplichtte, publiceerden de meeste ziekenhuizen hun sterftecijfers op hun website. Bij een aantal ziekenhuizen was de registratie van de sterftecijfers nog niet op orde in het voorjaar van 2014. De NZa nam maatregelen, waarna de ziekenhuizen hun registratie op orde brachten en alsnog hun (voorlopige) sterftecijfers publiceerden.

Indicatoren

De NZa verwacht dat alle ziekenhuizen in Nederland ook andere indicatoren gaan publiceren die maatgevend kunnen zijn voor de kwaliteit van behandelingen. Mogelijke indicatoren zijn bijvoorbeeld het aantal heropnames na een behandeling of het aantal ongeplande ligdagen na een operatie.

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.
Bekijk het dossier

 

 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.