Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sterke toename fusies en overnames zorg

Het aantal fusies en overnames in de zorg is afgelopen jaar sterk toegenomen. 2014 kende het grootste aantal transacties sinds 2008. Dat blijkt uit een marktanalyse van Boer & Croon Corporate Finance.
Sterke toename fusies en overnames zorg

Het aantal private equity-transacties is vorig jaar nagenoeg gelijk gebleven, wat betekent dat het aandeel van private equity-gefinancierde transacties sterk is afgenomen, van 49 naar 35 procent.

In het jaar 2014 zijn 63 overeenkomsten gesloten, tegenover 41 in 2013. Het aantal overnames in de kern van de zorg is toegenomen, van 51 procent in 2013 naar 65 procent in 2014. Deze stijging is met name het gevolg van extra overnameactiviteiten in de ggz, VVT en de ziekenhuissector. Vooral de nieuwe beleidsmaatregelen en bezuinigingen, die in de genoemde sectoren hard lijken aan te komen, zijn verantwoordelijk voor de toegenomen activiteiten.

Private Equity

Het aandeel van private equity-partijen (PE) in de kern van de zorg is gedaald naar tien procent in 2014, tegenover 19 procent in 2013. ‘Private equity-partijen lijken als gevolg van de extra onzekerheid in de markt zich voornamelijk te richten op de randen van de sector (zoals medische toeleveranciers)’, zegt Dagmar Enklaar, healthcare specialist en partner bij Boer & Croon Corporate Finance.

Verhoogde activiteit

De totale waarde van fusies en overnames in de zorgsector is naar schatting 1,5 à 2 miljard euro geweest in 2014. Opvallend waren onder meer de  transacties van GGZ-instelling Parnassia, het belang dat beursgenoteerde private equity-speler Value8 nam in Kersten Revalidatietechniek, de aankoop van Medizorg door Eurocept (een portfoliobedrijf van PE-partij Gimv) en de aankoop van Sapiens SBS (actief op het gebied van hersensimulaties) door Medtronic voor 152 miljoen euro. Enklaar verwacht dat 2015 eveneens een actief jaar zal worden als het gaat om transacties in de zorg. ‘Vanwege de maatregelen in de zorg verwachten we dat de verhoogde activiteit in de kern van de zorg zal aanhouden. Tegelijkertijd zal  private equity zich vooral richten op de toeleverende sector van de zorg.’ Bekijk hieronder het onderzoek.

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.