Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Steun Meavita-onderdelen 22 en 15 miljoen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft voormalig Meavita in totaal 37 miljoen euro aan balanssteun. Daarvan gaat 15 miljoen naar Thuiszorg Groningen (TZG) en 22 miljoen naar de Haagse Wijk- en Woonzorg (HWW).
Steun Meavita-onderdelen 22 en 15 miljoen

De steun is volgens de NZa noodzakelijk om patiënten in beide regio’s van zorg te blijven voorzien. Naast gevaar voor de continuïteit van zorg stelt de NZa andere strenge criteria waar de steunaanvragen aan voldoen. Zo moet er een gedegen businessplan liggen dat laat zien hoe de stichtingen de continuïteit van zorg denken te waarborgen.

Terug betalen schuld

De steun wijkt op één punt af van het beleid van de NZa. Normaal gesproken moeten partijen in staat zijn een substantieel deel van het gevraagde bedrag zelf terug te verdienen. De NZa wijkt hiervan gedeeltelijk af, omdat de staatssecretaris van VWS bij de overgang van het personeel van Meavita naar de stichtingen de garantie heeft gegeven dat alle werknemersrechten onverkort overgaan naar de nieuwe stichtingen. Voor dit deel (15 miljoen per stichting) geldt de terugverdieneis niet. Omdat het besluit afwijkt wordt het gemeld bij de Europese Commissie. Die toetst of er sprake is van geoorloofde staatssteun.

Continuïteit van zorg

Op grond van gesprekken met de belangrijkste zorgverzekeraars constateert de NZa dat door het wegvallen van de instellingen een ernstig probleem met de continuïteit van zorg ontstaat. Er zijn geen andere partijen in de regio´s aanwezig die kunnen garanderen dat alle zorg gecontinueerd wordt. De laatste voorwaarde is dat de stichtingen een inspanningsverplichting hebben om te blijven zoeken naar een geschikte overnamekandidaat. De NZa constateert dat de aanvraag aan bovengenoemde eisen voldoet.

Lager steunbedrag

Het steunbedrag dat de NZa verleent is lager dan het bedrag dat is aangevraagd. Reden hiervoor is dat de NZa bij beide aanbieders nog mogelijkheden zag om kosten te besparen en opbrengsten te verhogen. Zo geeft de NZa bijvoorbeeld geen steun aan innovatieve projecten omdat dit niet noodzakelijk is om de continuïteit van zorg te garanderen. De NZa benadrukt dat financiële steun enkel is bedoeld voor AWBZ-zorg.

Redmiddel

Steun is bedoeld als uiterst redmiddel als er in het belang van de consument geen andere uitweg is. Het wordt betaald uit publieke middelen. De NZa zegt dan ook een zeer zorgvuldige afweging gemaakt te hebben aan de hand van uitgebreid onderzoek. Om de informatie compleet te krijgen heeft de NZa veelvuldig overleg gevoerd met de stichtingen en hen recentelijk gehoord. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Kopers Thuiszorg Groningen buitenspel gezet’

Haagse Meavita-medewerkers behouden rechten

‘ZorgZaak stapt naar rechter na steun aan Meavita’

Steun Meavita valt twee keer hoger uit

8 REACTIES

 1. medewerkers van Thuiszorg Groningen

  TOPWEEK VOOR KLANTEN EN MEDEWERKERS VAN THUISZORG GRONINGEN

  NZA STEUN SUCCESVOL BINNENGEHAALD EN WMO STAD GRONINGEN, WESTERKWARTIER EN ANDERE DELEN DEFINITIEF VEILIGGESTELD

  Als Thuiszorg Groningen hebben we een topweek achter de rug. Op vrijdag heeft de NZa ons bericht dat wij ruim 15 miljoen euro ontvangen om de continuïteit van zorg en werkgelegenheid in de AWBZ thuiszorg te kunnen garanderen. Bij eventuele samenwerking met andere partijen is het een voorwaarde dat de kwaliteit van Thuiszorg Groningen wordt gediend. Dat betekent vooral dat wij daarmee het geld krijgen om de salariskosten en het Sociaal Plan ten behoeve van de vertrokken medewerkers te kunnen financieren. Daarnaast is het geld bedoeld om de organisatie financieel en administratief op orde te brengen. Waar we nog over moeten doorpraten is de financiering van de omzetting naar zelfsturende teams en de compensatie van het omzetverlies. Dit past overigens in de spreekwoordelijke zuinigheid van de NZa. Maar zoals we hard hebben gewerkt aan het binnenhalen van deze unieke steun, zullen wij dat ook blijven doen om alsnog voor deze posten geld te vinden. Bij de NZa of ergens anders.
  Als Thuiszorg Groningen kunnen we er trots op zijn dat het ons is gelukt om ondanks weerstand bij allerlei concurrenten toch zo’n groot bedrag als steun te kunnen ontvangen.

  Na de Regioraad hebben we nu ook de gunning voor de WMO in de stad Groningen, het Westerkwartier (Leek, Marum, Grootegast en Zuidhorn) definitief binnen. Hiermee hebben we al meer dan 93% van de omzet van thuishulp gerealiseerd.

  Kortom, een prachtige week voor heel Thuiszorg Groningen, of het nu AWBZ thuiszorg betreft of de Thuishulp, om heel tevreden te zijn omdat de continuïteit van zorg en werkgelegenheid gewaarborgd is voor de komende jaren.

  Gerrit Jan van Otterloo,
  voorzitter Raad van Bestuur

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Janneke
  Ik denk dat de ZorgZaak samen met een aantal andere aanbieders prima in staat is om de klanten en het zorgpersoneel van Thuiszorg Groningen over te nemen. De continuiteit van zorg zal dan zeker niet in het gedrang komen en scheelt 15 miljoen euro. Ben benieuwd wie er aan sluiten bij de ZorgZaak en deze zaak naar de rechter en gerechtigheid brengen.

 4. Ik kan me voorstellen dat er instellingen zijn die het niet eens zijn met deze balanssteun aan de rechtsopvolgers van Meavita. Echter, de insteling van mevr. Spierings lijkt me nou niet een die in staat is om TZG over te nemen wat betreft de uitgangspunten. Of denkt u nou echt dat alle medewerkers van TZG opeens kleine zelfstandigen gaan worden naar voorbeeld van het “personeel” van de ZorgZaak? Ik heb mijn twijfels.

 5. 15 miljoen balanssteun voor Thuiszorg Groningen!
  Medewerkers van Thuiszorg Groningen, gefeliciteerd.
  Dit bedrag betekent dat er nog maar 8 miljoen op eigen kracht bezuinigd moet worden. Geen nood jullie hoeven het zelf niet te verzinnen, de NZA geeft aan hier nog kansen toe te zien!
  Ben erg benieuwd waar zij deze mogelijkheden ziet en hoe dit verder uit zal pakken.
  Minister Klink, gecondoleerd!
  De NZA heeft met deze toekenning een einde gemaakt aan de door u zo vurig gewenste marktwerking in de zorg. Blijkbaar heeft de NZA uw bedoeling niet begrepen immers; door marktwerking in de zorg zou het kaf van het koren worden gescheiden, zou de zorg door de onderlinge concurrentie goedkoper worden en zou de kwaliteit van de zorg toenemen. Welnu het kaf wordt zeer zeker niet van het koren gescheiden, sterker het kaf wordt verheven tot koren. Van onderlinge concurrentie is zeer zeker geen sprake immers; door een financiële injectie van 15 miljoen wordt een monopolist in het zadel gehouden en het wegsnijden van de innovatie zal de kwaliteit zeker niet ten goede komen.
  Jammer dat u zo onzichtbaar en onhoorbaar bent in dit dossier zeker nu uw eigen staatssecretaris uw beleid onderuit haalt.
  Mevr.Bussemaker prima gedaan. Blijkt dat er binnen de PvdA toch nog enig sociaal gevoel zit en de zorgsector blijkbaar toch weer de verantwoordelijkheid wordt van de overheid i.p.v. de markt. Tot voor kort was ik van mening dat elke vorm van creativiteit u vreemd was. Nu blijkt dat u via uw politieke vrienden toch in staat bent gebleken om tegen alle verwachting in deze organisatie overeind te houden. Jammer dat u al deze miljoenen gaat verhalen over de hoofden van de zorgvragers afijn, ieder medaille heeft een keerzijde……toch!
  Waar ik nog wel met spanning naar uitzie zijn de acties die alle andere aanbieders nu gaan ondernemen. Mevr.F.Spiering van de ZorgZaak heeft immers al vroegtijdig aangegeven naar de rechter te stappen indien de NZA steun zou gaan verlenen. Stel je nu eens voor dat zij samen met veel andere aanbieders, gesponsord door de VVD, naar de rechter of het Europees Hof stappen. Ben benieuwd hoe de politiek hier dan weer mee omgaat.
  Achterkamertjes kunnen dan niet meer, komt er wellicht toch eens transparantie in dit debacle.

 6. Janneke, ben het geheel met je eens dat de bezuinigingen daar weg moeten komen. Geloof er zelf niet zoveel van, in aanmerking nemend dat de bestuurder van Thuiszorg Groningen werkzaam is geweest bij de NZA, ex-pvda-er is dat de NZA heeft bedacht dat er nog bezuinigd kan worden. Denk eerder dat de kameraden elkaar iets ingefluisterd hebben en dit dan maar zo verwoorden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.