Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steunaanvraag Meavita ‘in laatste fase’

Mark van Dorresteijn
De vraag om 48 miljoen euro voor twee onderdelen van het ontvlochten Meavita Nederland wordt binnenkort beantwoord door de NZa. “We zitten in de laatste fase van dit proces”, meldt bestuurder Gerrit Jan van Otterloo, die leiding geeft aan de nieuwe stichtingen die zijn voortgekomen uit de vroegere organisatie.

Van Otterloo wil de NZa niet voor de voeten lopen met te veel informatie van zijn kant, maar voegt wel toe dat “de cijfers helder zijn”. Als het geld voor de steunaanvraag wordt vrijgemaakt, zal dat volgens Van Otterloo uit de centrale kas van de AWBZ komen. “De steun gaat dus niet ten koste van andere thuiszorgaanbieders.”

Haagse Wijk- en Woonzorg

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg stelde staatssecretaris Jet Bussemaker onlangs vragen over de mogelijke miljoenensteun aan de stichtingen. Het Kamerlid wil ondermeer weten of er bij het Haagse deel van het failliet verklaarde Meavita Nederland vier interim-managers werken die ieder 48.000 euro per maand kosten. “Dit zijn hardnekkige geruchten”, meldt Van Miltenburg desgevraagd. Bestuurder Van Otterloo weerspreekt de geruchten: “Dit wordt niet per persoon betaald. Dat bedrag gaat naar alle interim-managers van dit onderdeel.”

‘Beredderingskosten’

Het gaat om stichting Haagse Wijk- en WoonZorg, die al vijf miljoen euro kreeg van de staat. Dit worden ‘beredderingskosten’ genoemd. Thuiszorg Groningen, een ander deel van de vroegere organisatie, kreeg vier miljoen. De twee nieuwe stichtingen zijn dit jaar opgericht door het ministerie van Volksgezondheid. Momenteel beoordeelt de NZa hun extra steunaanvraag van 48 miljoen.

Steunaanvraag NZa

Van Miltenburg noemt het mogelijk verlenen van deze miljoenensteun aan de stichtingen “pervers”. Volgens het Kamerlid zijn er veel zorgorganisaties die geld nodig hebben. “Als die aanvraag wordt gehonoreerd, moeten andere organisaties bezuinigen om er twee te redden waar jarenlang wanbeleid is gevoerd. We hebben hier te maken met twee nieuwe stichtingen. Die zouden op deze manier een startkapitaal van de overheid ontvangen. Daar zijn wij als partij op tegen, want er bestaat een alternatief.”

In de etalage

“Zet het vroegere Meavita in de etalage.” Dat is volgens Van Miltenburg het alternatief. “Er zijn genoeg organisaties die zeker de verzorging- en verpleeghuizen van het vroegere concern willen kopen.” Van Otterloo ziet dit echter niet als een goede optie. “Wij hebben in de etalage gestaan en niemand had interesse. Toen Meavita failliet ging, is gekozen voor een doorstart van de nieuwe stichtingen met hulp van de overheid. Ik sluit overigens niet uit dat zij later worden overgenomen. Na de saneringsoperatie.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Vakbond stapt naar rechter om ‘wanbeleid’ Meavita

Eigen falen leidde tot ondergang Meavita

Steun Meavita valt twee keer hoger uit

Steunaanvraag voormalig Meavita is 48 miljoen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.