Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Steungeld thuiszorg Amant moet terug naar gemeente Amersfoort’

Mark van Dorresteijn
Amersfoort moet de één miljoen euro steun aan thuiszorgorganisatie Amant terugkrijgen. Dat stelt de Burger Partij Amersfoort (BPA).
‘Steungeld thuiszorg Amant moet terug naar gemeente Amersfoort’

Begin dit jaar nam Thuiszorg Service Nederland (TSN) de thuiszorgorganisatie over. Als TSN winst maakt door de overname, moet het bedrijf de steun terugbetalen, vindt de Amersfoortse partij.

Wmo-aanbesteding

“Amant heeft veel te laag ingeschreven tijdens de Wmo-aanbesteding”, legt Hans van Wegen van de BPA uit. “Een half jaar later gaan zij onderuit. De gemeente houdt de zorginstelling overeind met subsidie en Amant blijft in het bezit van het klantenbestand. Vervolgens wordt het bedrijf doorverkocht aan TSN. Dit alles is binnen een half jaar geregeld. De burger betaalt hiervoor en de winst verdwijnt in de zakken van de onderneming. Dat vinden wij niet kunnen.”

Vragen aan B&W

De Amersfoortse partij heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders (B en W). De partij vraagt zich af of er mogelijkheden zijn om de betaalde bijdragen aan Amant terug te vorderen en of het college dat ook van plan is. Verder wil de BPA weten of het college het vindt kunnen dat een bedrijf gered wordt met geld van de burgers van Amersfoort en dat het bedrijf vervolgens verkocht wordt en de “winst” in de zakken van de eigenaren van Amant verdwijnt. Van Wegen denkt dat het mogelijk is om het geld terug te vorderen. “In elke subsidieverordening zitten clausules om het geld terug te halen. De vraag is echter of de gemeente dit ook gaat doen.”

Geld ter voorkoming van faillissement

Een woordvoerder van de Amersfoortse zorgwethouder Van Daalen laat weten dat de vragen aan het college van B en W nog niet beantwoord zijn. Wel stelt zij dat de thuiszorgorganisatie het geld moet terugbetalen dat niet gebruikt is ter voorkoming van het faillissement. “Het is niet de bedoeling dat het overgebleven geld naar de nieuwe eigenaar gaat. Het steungeld was puur bedoeld om de zorg te continueren”, aldus de woordvoerder. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

TSN wil fuseren met Amant

TSN en Aveant winnaars Utrechtse aanbesteding

NZa: geen steun Vitras/CMD

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.