Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stichting Bezorgd eist onafhankelijk onderzoek

Mark van Dorresteijn
Stichting Bezorgd, gevormd door drieduizend medisch specialisten, wil dat het ministerie van VWS via een onafhankelijk onderzoek aantoont dat het budgetteren van medisch specialisten de enige manier is om te bezuinigen op de medisch specialistische zorg. Dat eiste de stichting in een kort geding tegen de staat dat op maandag 27 september heeft gediend.
Stichting Bezorgd eist onafhankelijk onderzoek

Demissionair minister Klink van VWS wil medisch specialisten bekostigen via de besturen van ziekenhuizen. Die krijgen vanaf 2012 een budget dat ze moeten verdelen over de medisch specialisten. Dat bedrag zal naar verwachting per specialist een ton lager zijn dan wat ze nu ontvangen.

Patiëntenbelang

De medisch specialisten verzetten zich met hand en tand tegen het afnemen van het recht om hun kosten rechtstreeks te declareren bij zorgverzekeraars. Ze vrezen hun professionele autonomie te verliezen. “Ziekenhuizen staan onder grote druk om te bezuinigen”, verklaart Milco Linssen, woordvoerder van Stichting Bezorgd. “Ziekenhuizen gaan nu al steeds sterker sturen op kosten en eisen goedkopere heupen en protheses. Dat gaat ten koste van het patiëntenbelang.”

Onafhankelijk onderzoek

In de rechtszaak die maandag 27 september diende, pleitte de Stichting Bezorgd voor een onafhankelijk onderzoek. Linssen: “Het ontnemen van het declaratierecht vinden wij een zeer verregaande maatregel. Het Europees recht schrijft voor dat in zo’n geval via een onafhankelijk onderzoek moet worden aangetoond dat die maatregel de enige optie is om het doel te bereiken.”

Lumpsum-model

De Stichting Bezorgd gaat ervan uit dat VWS dat niet kan aantonen. “Klink bezuinigt nu ook al door de tarieven te korten. Het kan dus ook anders.” De stichting ziet nog andere mogelijkheden. “De minister zou het oude lumpsum-model weer kunnen invoeren. Dat geeft medisch specialisten een vast budget met behoud van het declaratierecht. De minister zou de korting ook kunnen beperken tot het a-segment van de dbc’s en het b-segment kunnen ontzien. Maar het beste zou zijn om het dbc-systeem te perfectioneren.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Stichting Bezorgd naar rechter om dreigend kwaliteitsverlies

VWS wil specialisten extra korten in 2011 en 2012

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.