Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stijging ict-kosten ziekenhuizen zet verder door

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
De ict-kosten van ziekenhuizen zijn in 2017 verder gestegen tot 5,3 procent van de omzet. In 2013 was dit nog 4,5 procent. Softwarekosten beslaan met 40 procent het grootste deel van de ict-kosten.
ict
Getty Images / iStock

De stijging van ict-kosten bij de ziekenhuizen zet zich verder door van 4,5 procent van de omzet in 2013 tot 5,3 procent in 2017. Ook is duidelijk dat het epd geleidelijk een basisvoorziening wordt voor ziekenhuizen. Daarnaast biedt ongeveer de helft van de ziekenhuizen inmiddels een patiëntportaal aan.

Dit blijkt uit de jaarlijkse ICT Benchmark Ziekenhuizen van M&I/Partners.

Meer applicatiebeheerder

Softwarekosten maken met 40 procent het grootste deel uit van de ict-kosten bij ziekenhuizen. Deze kosten zijn vooral voor ondersteuning van het primaire proces, zoals het epd en het ZIS. Personeelskosten nemen met 34 procent een duidelijke tweede plaats in bij de ict-kosten. De nieuwe(re) epd’s en de digitalisering van primaire en secundaire zorgprocessen die daarmee samengaan, vragen om een grotere formatie functioneel applicatiebeheer. Door de stijgende ict-kosten hebben ziekenhuizen meer aandacht voor financieel meerjarenbeleid van ict. Volgens de benchmark is de aandacht voor IT-control echter nog beperkt.

Inzet op patiëntportaal

Geleidelijk aan blijkt het epd steeds meer een basisvoorziening te worden voor ziekenhuizen, constateert de benchmark. Ongeveer de helft van de ziekenhuizen biedt al een patiëntportaal, waarbij ze functionaliteiten zoals een online intake, dossierinzage, en online afspraken maken als eerste implementeren. Als een van de laatste functionaliteiten implementeren ziekenhuizen onderdelen zoals ‘koppelen met medische device en PGO’. Nog maar weinig ziekenhuizen bieden voorzieningen voor een webspreekuur.