Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stiptheidsactie Kinderziekenhuis voor betere cao in umc’s

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Medewerkers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht luiden op dinsdag 31 juli de noodklok om vijf voor twaalf vanwege de hoge werkdruk en het personeelstekort. De vakbonden organiseren deze zomer een serie stiptheidsacties voor een betere cao in de universitair medische centra (umc’s).
Wkz Hoofdingang 2
Foto: WKZ

Op dinsdag 31 juli luiden de werknemers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht samen met FNV-voorzitter Han Busker de noodklok om vijf voor twaalf. Ze houden een sit-in voor de ingang van het WKZ om bij te komen van de hoge werkdruk. De actie maakt onderdeel uit van een serie stiptheidsacties die de vakbonden organiseren na het vastlopen van de onderhandelingen over een nieuwe cao in de umc’s in juni.

Personeelstekort WKZ

Het WKZ heeft net als veel andere ziekenhuizen te kampen met een personeelstekort. Een extra probleem voor het WKZ vormt het vertrek van medewerkers naar het naastgelegen Prinses Maximacentrum, dat is gespecialiseerd in kinderoncologie. Openstaande vacatures kunnen niet of moeilijk worden ingevuld, waardoor het draaien van overuren eerder normaal dan uitzondering is geworden. De werkdruk is zo hoog dat werknemers het werk, zowel fysiek als mentaal, niet meer aan kunnen. Roland Bosscha, psychiatrisch verpleegkundige en vakbondsfunctionaris FNV bij het UMC en WKZ in Utrecht: ‘Het is echt noodzakelijk dat de NFU snel met een fatsoenlijke loonsverhoging komt en een concrete aanpak van de hoge werkdruk. Dat is de enige manier hoe we het  huidige personeel kunnen behouden en nieuw personeel aan kunnen trekken. Daarnaast willen we een goede generatieregeling. Want er moet veel meer en jonger personeel bijkomen!’

Stiptheidsactie WKZ

Tijdens de lunchpauze zullen minimaal 200 artsen, verpleegkundigen, administratief medewerkers en andere collega’s voor de ingang van het WKZ samen om 11:55 uur een sit-in doen. Ze willen hun werkgever oproepen om achter het eigen personeel te staan. FNV-voorzitter Han Busker komt de werknemers moed inspreken.

Onderhandelingen met NFU in impasse

De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn in juni vastgelopen. De koepel van umc’s NFU biedt een salarisstijging van 6,2 procent voor de komende drie jaar. De vakbonden willen de lonen in dezelfde periode met 10,5 procent zien stijgen. De eisen in het ultimatum gaan volgens de NFU ver boven de financiële mogelijkheden uit. Ook noemen de werkgevers het voorstel ‘op geen enkele wijze marktconform’. Indien er op korte termijn geen consensus komt over de cao umc overweegt de NFU om per 1 augustus een salarisverhoging van 2 procent door te voeren, plus een eenmalige toeslag van 450 euro. Deze loonstijging komt voort uit het laatste voorstel van de NFU. De vakbonden eisen dit jaar een salarisstijging van 3,5 procent.

Mogelijk zondagsdiensten

De vakbonden organiseren deze zomer een serie stiptheidsacties.  De eerste was maandag 9 juli in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Een dag later volgde het UMC Utrecht. Rotterdam, Groningen, Maastricht, Amsterdam en Nijmegen volgen mogelijk nog. Bij de stiptheidsacties houdt het personeel zich stipt aan het rooster. Ze nemen pauzes op en doen de overdracht in de tijd van de baas. Als de NFU niet over de brug komt, willen de vakbonden de acties verharden. ‘Daarbij zou het bijvoorbeeld kunnen gaan om het draaien van zondagsdiensten op doordeweekse dagen’, zegt een woordvoerder van de FNV. ‘Dat zijn acties waar patiënten wel last van kunnen hebben, omdat dan mogelijk operaties moeten worden afgezegd. We hebben nog niets vernomen van de NFU. Als zij weer willen praten, dan doen we dat.’
De NFU heeft in juni het aanbod gedaan voor het aanstellen van een bemiddelaar. De FNV wil daar alleen op ingaan als de NFU ook toezegt dat er ruimte is om te onderhandelen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.