Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Subsidiepot voor PGB-zorg is nu al leeg

MAARSSEN - Nieuwe clienten die een persoonsgebonden budget (pgb) voor zorg aanvragen, zullen voorlopig op hun geld moeten wachten.
Subsidiepot voor PGB-zorg is nu al leeg

De bodem van de subsidiepot voor 2007 is dusdanig in zicht dat het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) alle zorgkantoren sterk heeft aanbevolen vanaf deze week wachtlijsten aan te leggen. Zorg in natura is nog wel mogelijk. Het CVZ kwam hiertoe nadat bleek dat de meeste zorgkantoren nu al door hun budget voor 2007 heen zijn. Belangrijkste oorzaak is het grote aantal nieuwe pgb-aanvragen: zo’n 1200 per maand. Om te voorkomen dat nieuwe clienten bij het ene zorgkantoor nog wel een pgb kunnen krijgen en bij het andere niet, kondigde het CVZ een uitgavenstop af. De pgb’s van de 25.000 bestaande klanten lopen geen gevaar.

Compensatie onzeker

Ook in 2006 was sprake van een budgetoverschrijding bij de zorgkantoren. Toen beloofde staatssecretaris Ross dat zij later overschrijdingen tot 115 procent zou bijpassen, wat ook is gebeurd. Of zorgkantoren in 2007 ook compensatie kunnen verwachten, is op dit moment allerminst zeker. Daar gaat de nieuwe staatssecretaris straks over.

Aandringen op verhoging

Woordvoerder Michiel Geldof van het CVZ: “Wij zullen bij de staatssecretaris aandringen op verhoging van het budget. Omdat de meeste zorgkantoren uitkomen op een kwart budgetoverschrijding, zou het budget moeten worden verhoogd tot 1,25 miljard. Helemaal geen limiet kan natuurlijk ook.” Met een pgb kan ook huishoudelijke hulp worden ingekocht. Dit is een ander traject dat via de gemeenten verloopt. (ZorgVisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

ZN voorziet wachtlijsten voor pgb

PGB dient als sluiproute om AWBZ-plafond

PGB moet WMO-verlies compenseren

’70 miljoen extra voor pgb’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.