Het fonds vindt dat slachtoffers van medische ongevallen nog niet de erkenning, opvang en hulp krijgen die volgens hen nodig is. ‘Deze grote groep mensen kan nergens terecht. Het staat in schril contrast tot andere slachtoffergroepen’, schrijft het Fonds Slachtofferhulp in een persbericht. Het fonds deed onderzoek naar slachtoffers van medische ongevallen en trekt daaruit de conclusie dat een misser een grote impact heeft op hen, zowel fysiek als emotioneel en financieel.
Programma medische ongevallen
Daarom komt het Fonds Slachtofferhulp nu met het Programma Medische ongevallen, waarbij wordt ingespeeld op de behoeften van mensen die een medische misser hebben ondergaan. Het programma maakt gebruik van casemanagers, klachtenfunctionarissen, herstelbemiddeling en lotgenotencontact. ‘Ook wanneer een arts of ziekenhuis alles heeft gedaan wat je als patiënt van hen kan verwachten na een medisch ongeval, kan het nodig zijn dat zo’n gespecialiseerde hulpverlener je terzijde staat om je te helpen op juridisch, emotioneel en psychosociaal vlak’, zegt Ineke Sybesma, directeur van het Fonds Slachtofferhulp.
Systeem verbeteren
Ook het systeem rondom medische missers moet worden verbeterd, vindt het Fonds Slachtofferhulp. Daarom werkt het samen met de VU, ziekenhuizen en zorgverleners om ervoor te zorgen dat openheid vanuit de zorgaanbieders komt.
Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken. >> Bekijk het dossier