Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties20

Tanke van Amsterdam Thuiszorg vangt 6,5 ton vertrekpremie

Redactie Zorgvisie
Oud-bestuurder Gerard Tanke van Amsterdam Thuiszorg heeft een gouden handruk van 650.000 euro ontvangen. Zijn bruto inkomen voor 2008, inclusief werkgeversbijdragen, komt daarmee op 923.538 euro.
Tanke van Amsterdam Thuiszorg vangt 6

Tanke moest vorig jaar het veld ruimen bij Amsterdam Thuiszorg, omdat de organisatie in ernstige financiële problemen was gekomen. Vanaf de fusiebesprekingen met de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan in juli 2007 is hij op een zijspoor gezet. Interim-bestuurder Karel Verwey was vanaf dat moment verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering.

Gouden handdruk

De vertrekpremie voldoet niet aan de normen die de sector zelf hanteert. Gebruikelijk is een ontslagvergoeding van maximaal één jaarsalaris. Tanke was ruim 5,5 jaar in dienst van Amsterdam Thuiszorg. Hij ontving voor heel 2007 een brutosalaris van 221.964 euro volgens het jaarverslag van Amsterdam Thuiszorg, terwijl hij maar de helft van het jaar ook echt bestuurder was. Tankes bruto jaarinkomen voor 2007 is 923.538 euro. Daarvan bestaat ruim 50.000 euro uit werkgeversbijdragen voor sociale lasten, vut en pensioen. Daarbij kwam een gouden handdruk van 650.000 euro. Dat Tanke zo veel fors meer incasseert komt doordat hij in het verleden daarover in zijn arbeidscontract met Amsterdam Thuiszorg daarover afspraken heeft gemaakt.

Leaseauto

Tanke was tot 1 januari 2008 in dienst van Amsterdam Thuiszorg. Tot 1 juni 2008 is hij aangebleven als adviseur van de raad van toezicht, waarvoor Amsterdam Thuiszorg tot 1 februari 2009 een leaseauto ter beschikking stelt.

Slecht bestuur niet belonen

De gouden handdruk is extra saillant, omdat Tanke verantwoordelijk wordt gehouden voor de financiële problemen voor Amsterdam Thuiszorg. Staatssecretaris Bussemaker van VWS weigerde de thuiszorgorganisatie financieel te hulp te komen, omdat daarvan het signaal zou uitgaan dat slecht bestuur beloond wordt.

Oude raad van toezicht wilde van Tanke af

In het juli-nummer van Zorgvisie is te lezen dat Dolf van den Brink, oud-voorzitter van de raad van toezicht en oud-ABN-Amro-topman, al in 2005 van Tanke af wilde, omdat hij hem niet capabel achtte. Tanke zelf weet de financiële problemen aan de hogere loonkosten in Amsterdam en een erfenis uit het verleden.

Ondergang Amsterdam Thuiszorg

Amsterdam Thuiszorg is per 1 juli gefuseerd met Cordaan. Hieronder beschreven hoe de thuiszorgorganisaties ten onder is gegaan. (Zorgvisie – Bart Kiers)

lees ook:

Amsterdam Thuiszorg fuseert met Cordaan

Verdeling Amsterdam Thuiszorg bekend

Bussemaker: Mismanagement Amsterdam Thuiszorg niet belonen

Tanke verlaat Amsterdam Thuizorg

Salaris zorgbestuurder stijgt opnieuw

20 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Als toevoeging wil ik nog opmerken dat de openbare opinie over het algemeen meent dat ‘de bestuurder’ het altijd fout heeft gedaan. In de praktijk blijkt het succes van een bestuurder sterk afhankelijk van de in het verleden verziekte ‘sfeer/cultuur’, de behoudende club van leidinggevenden/werknemers op de werkvloer, de leden van de medische staf die heel eigen (financiele) doelstellingen hebben etc. etc.
  Tanke heeft z’n risico’s goed ingedekt en dat lijkt me niet onverstandig, want het zal lastig voor ‘m worden om snel weer een nw job te vinden.

 3. Tanke heeft gewoon een – voor hem voordelig – contract gesloten en dat wordt nu zoals dat hoort nageleefd. De fout ligt bij de Raad van Toezicht. Verleden nagaan van Tanke is beetje laat en valt onder de categorie ‘natrappen’, dat had bij de werving en selectie moeten gebeuren (door de RvT).

 4. Ongeloofelijk dat een bestuurder die er niet in slaagt een gedegen resultaat te boeken een dusdanig hoge premie ontvangt. Hoewel je het niet helemaal zuiver kunt stellen heeft een bestuurder in deze functie toch ook een behoorlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid, als het een kerel is stort ie minimaal de helft naar een goed doel,…. de thuiszorg misschien??

 5. Spuug en spuug zat ben ik het dat bestuurders die er een potje van maken worden bloond met hoge vertrekpremie’s. Hoeveel bestuurders zie je die vervolgens doodleuk een tijdje later weer op een zelfde post zitten om er vervolgens daar ook weer een potje van te maken met als gevolg weer een vertrekpremie. Bah. Politiek pak je verantwoordelijkheid !!!!

 6. om mee te helpen het faillisement af te wenden,werd ons,medewerkers gevraagd on uren waarin er geen werk was als vakantie uren op te nemen…
  Iemand uit de or vertelde dat de or wist van de gouden handdruk maar zwijgplicht had! een or die zich op zo’n mannier laat inpakken,niet te geloven!

 7. Wel frapant dat de voorzitter van de raad van toezicht, die in de zorgvisie zoveel kritiek heeft op Tanke, ooit zo’n arbeidsovereenkomst heeft kunnen sluiten.
  En ik ben het eens met de eerste reactie, een onderzoek naar het handelen van dhr. Tanke zo op zijn plaats zijn. Eigen belang gaat altijd voor het gemeenschappelijk belang bij deze man die in zijn eigen droomwereld leeft.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.