Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TanteLouise Thuiszorg verlaagt loon

TanteLouise Thuiszorg in West-Brabant wil het loon van verzorgenden verlagen om ontslagen te voorkomen. De vakbond ABVAKABO FNV vindt het voorstel onbespreekbaar.
TanteLouise Thuiszorg verlaagt loon

TanteLouise Thuiszorg is naar eigen zeggen in de problemen gekomen door de invoering van de Wmo. De thuiszorgorganisatie was er, net als veel andere organisaties, van uitgegaan dat de verhouding tussen goedkope en dure huishoudelijke zorg in de Wmo dezelfde zou zijn als in de AWBZ. In de AWBZ was die verhouding 70:30, maar in West-Brabant is die in de Wmo 50:50. Daardoor is het personeel, in verhouding tot de tarieven die gemeenten bieden, te duur geworden.

Verliezen

Zonder ingrijpen stevent TanteLouise af op een verlies. Directeur Jef Pelgrims wil niet zeggen hoe groot dat is. Volgens het jaarverslag 2006 wil TanteLouise (omzet 58 miljoen euro, solvabiliteit 14,9 procent) in 2007 maximaal 1,8 miljoen euro op het eigen vermogen interen om de Wmo-verliezen op te vangen.

Hoge salarisschalen

Bijkomend probleem voor TanteLouise is dat van de 346 verzorgenden en thuishulpen A er 302 in hogere salarisschalen zitten (15 en 20) omdat hun functie enkele jaren geleden is opgewaardeerd. Toen ontving de thuiszorgorganisatie van het zorgkantoor de hoogste kwaliteitsstatus, legt uit Pelgrims uit. “Door die opwaardering zijn ze in het Wmo-tijdperk echter te duur geworden. Dat is heel wrang.”

Loon inleveren

Om ontslagen te voorkomen, vraagt Pelgrims aan honderden medewerkers huishoudelijke zorg om structureel loon in te leveren. Hij wil dat ze vrijwillig teruggaan naar salarisschaal 10. Wanneer tachtig procent van hen akkoord gaat, zijn er geen gedwongen ontslagen nodig. Het gaat om een inkomensverlies van 50 tot 120 euro per maand. Volgens Pelgrims is er “voorzichtig begrip” onder het personeel. Het management ziet in 2007 af van salarisverhoging.

Onbespreekbaar voorstel

De vakbond ABVAKABO FNV vindt het voorstel onbespreekbaar. “De werkgever kan de bezuinigingen niet afwentelen op zijn werknemers en ze tot sluitpost van de begroting maken”, zegt bestuurder Pim van Loon. “De rechten van werknemers staan in de cao. Als de werkgever zijn verplichtingen niet kan nakomen, moet hij naar het CWI gaan en ze een passende vergoeding betalen.”

Bij de ondersteunende diensten van TanteLouise zijn gedwongen ontslagen onvermijdelijk. Daar verdwijnen tien fte’s. Verder levert het terugtreden van Louis Verhoeven, lid raad van bestuur, per 1 december een extra bezuiniging op omdat hij niet wordt vervangen. Hij heeft de OBU-gerechtigde leeftijd bereikt. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Links

OR TanteLouise vertrekt na ‘gesteggel’

Wmo lokt eerste faillissement uit in thuiszorg

TanteLouise

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.