Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Te veel dottercentra gevaarlijk voor patiënt’

Redactie Zorgvisie
Als minister Klink straks besluit het dotteren niet langer onder de Wet Bijzondere Medische verrichtingen te laten vallen, komen er te veel dottercentra en dat is gevaarlijk voor patiënten. Daarvoor waarschuwt Yolanda van der Graaf, klinisch epidemioloog van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Als het besluit er komt zijn dotterbehandelingen niet meer uitsluitend voorbehouden aan ziekenhuizen met een afdeling hartchirurgie. Daardoor dreigen er meer dottercentra te komen met als gevolg dat artsen te weinig ervaring opdoen. De kans op sterfte voor patiënten die worden gedotterd door een minder ervaren cardioloog is twee maal hoger dan bij een cardioloog die veel interventies uitvoert. Een onderzoek in New York toont aan dat het verschil in ervaring een sterftereductie van 42 procent kan betekenen. “Als we met een nieuw geneesmiddel een dergelijke reductie bereiken, is dat voorpaginanieuws”, meent Van der Graaf in het artikel.

Vergunningen

Van der Graaf schrijft verder dat een aantal dottercentra nu al moeite heeft om aan zeshonderd ingrepen per jaar te komen. Dat is het aantal dat de ziekenhuizen minimaal moeten halen om in aanmerking te komen voor een vergunning. Het probleem zal volgens haar alleen maar groter worden als Klink het dotteren niet langer onder de Wet Bijzondere Medische verrichtingen laat vallen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Jeroen Bosch Ziekenhuis mag dotteren

Meer ziekenhuizen mogen gaan dotteren

Klink komt met overgangsregeling hardheidsclausule

Klink wil af van pijnlijke ingrepen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.