Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te veel manieren om ‘kwaliteit van leven’ te meten

Zorginstituut Nederland ziet te veel verschillende manieren om 'kwaliteit van leven' te meten. Het instituut heeft meetinstrumenten binnen de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verpleging en verzorging geanalyseerd en ziet dat er veel verschillende methoden zijn.
Te veel manieren om ‘kwaliteit van leven’ te meten

Het Zorginstituut stelt dat door de verschillende aanpakken resultaten niet goed gebruikt worden om het dagelijkse zorgproces te ondersteunen in de care. Dat schrijft het instituut op basis van onderzoek van bureau Significant. Het Zorginstituut vindt het vooral opvallend dat informatie voor inkoop- en zorgkeuze vaak met andere methoden wordt verzameld dan informatie ter ondersteuning van het zorgproces.

Een methode die wordt toegepast is bijvoorbeeld benchmarking. Hierbij worden de gegevens per zorgaanbieder vergelijkbaar gemaakt. Een andere methode die steeds vaker voorkomt is dat kwalitatieve methoden worden ingezet, zoals het bespreken van het zorg- en ondersteuningsplan of het cliëntdossier. Lees hier het complete onderzoek

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.