Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tekort aan personeel huisartsenzorg

Aan praktijkondersteuners in de huisartsenzorg is nog steeds een groot tekort. Dat blijkt uit de nieuwste Vacaturemonitor van het Campagneteam Werken in de huisartsenzorg van de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH).
Tekort aan personeel huisartsenzorg

Een tekort aan doktersassistenten dreigt, omdat veel studenten hun opleiding niet kunnen afronden door onvoldoende stagemogelijkheden. Bovendien blijft de vraag naar praktijkondersteuners toenemen omdat ouderen steeds langer thuis blijven wonen en vaker een beroep doen op de huisarts.

Vacatures

Uit de Vacaturemonitor blijkt dat zowel februari als juni 2014 het aantal openstaande vacatures voor praktijkondersteuners-ggz 18 procent bedroeg. Bij praktijkondersteuners somatiek is de vacaturegraad gestegen tot 7,1 procent tegenover 4,3 procent in 2013. Doorgaans wordt 2 tot 3 procent onvervulde vacatures normaal geacht voor een goed functionerende arbeidsmarkt.

In de problemen

Door een tekort aan stageplaatsen komen toekomstige doktersassistenten in de problemen met het afronden van hun opleiding. Daardoor is het de vraag of in de toekomst voldoende doktersassistenten beschikbaar zijn. Het aantal openstaande vacatures voor doktersassistenten daalde in februari 2014 tot 260, maar door een afname van het aanbod op de arbeidsmarkt steeg het aantal in juni weer tot 690. Daarmee stokt de landelijk dalende trend in het aantal onvervulde vacatures voor doktersassistenten. Ook de gemiddelde tijd die nodig is om een vacature te vervullen nam fors toe van 45 dagen in februari tot 83 in juni 2014.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.