Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geen tekort van 1 miljard door verpleeghuiszorg’

Het kabinet moet forse tegenvallers op de begroting incasseren, maar er blijft volgend jaar en de jaren erna een begrotingsoverschot. Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën woensdagochtend benadrukt. Eerder meldde de NOS en de Telegraaf dat er sprake zou zijn van een miljard tekort op de begroting, vooral veroorzaakt door miljardentoezeggingen aan de verpleeghuiszorg.
monies400.jpg

De NOS meldde dat de eerder genoemde miljardenmeevaller voor het nieuwe kabinet inmiddels een tegenvaller van 1 miljard is geworden. De Telegraaf scheef dit toe aan een ‘juridische blunder van het ministerie van VWS. ‘Onbedoeld heeft het departement ervoor gezorgd dat de overheid de aankomende jaren al verplicht is om aan verpleeghuiszorg miljarden euro’s uit te geven.’ Inmiddels heeft Dijsselbloem in De Telegraaf gereageerd op de berichten: ‘Wie dit verhaal heeft verspreid heeft geen verstand van begrotingen. Ja, er zijn tegenvallers. En die zullen in de voorjaarsnota worden gepresenteerd. Maar die vallen echt in het niet bij de gunstige ontwikkeling.’

Geen verrassing
Een woordvoerder van VWS spreekt tegen dat de hogere uitgaven aan verpleeghuiszorg een verassing zouden zijn. ‘Iedereen heeft de discussie in de Tweede Kamer over de kwaliteit van verpleeghuiszorg kunnen volgen en iedereen weet dat het Zorginstituut in het Kwaliteitskader het pamflet van Hugo Borst en Carin Gaemers heeft doorberekend en wat daar voor bedragen zijn uitgekomen. Uiteraard heeft dat financiële consequenties. Om dat nu als onverwachte tegenvaller uit te leggen is incorrect.’ De ministerraad komt vandaag bijeen om onder andere over de kwestie van de tegenvallende begroting  te spreken.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.