Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tekort zorgpersoneel in Amsterdam steeds nijpender

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het aantal moeilijk vervulbare vacatures is vorig jaar gestegen van 51 naar 57 procent. In de ouderenzorg en thuiszorg is de situatie het meest schrijnend. Het aantal moeilijk in te vullen vacatures in de vvt is 70 procent. Dat blijkt uit een recente peiling van de SIGRA, het samenwerkingsverband van organisaties en formele netwerken, actief in zorg en welzijn in Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Zaanstreek Waterland en Noord-Holland Noord.
Personeelstekort Ouderenzorg

Er staan 565 vacatures open in de ouderenzorg en thuiszorg. De VVT kampt met het grootste aantal moeilijk vervulbare vacatures waarvan het meest in Amsterdam en Amstelland/Zaanstreek. In het voorjaar van 2017 was 64 procent van de vacatures moeilijk vervulbaar, dat percentage steeg naar 70 procent. Moeilijk vervulbaar wil zeggen dat de vacature langer dan drie maanden open staat.

Zorgvacatures

In absolute aantallen waren de meeste vacatures op mbo-niveau 3 en 4, dat waren er 578. Ziekenhuizen en umc’s melden vooral vacatures op hbo en hbo+ niveau: 172, hiervan is 49 procent moeilijk vervulbaar. Instellingen in de gehandicaptenzorg meldden 117 vacatures, waarvan 23 procent moeilijk vervulbaar, in de ggz stonden 97 vacatures open, waarvan 42 procent langer dan drie maanden en in de welzijns- en jeugdsector 39, waarvan 31 procent langer dan drie maanden.

SIGRA

De gegevens stammen uit het najaar van 2017. SIGRA benaderde 100 zorg en welzijnsorganisaties om mee te werken aan de peiling. Hiervan hebben 56 organisaties gegevens aangeleverd over openstaande vacatures. Zij meldden samen 990 vacatures voor zorg- en welzijnsmedewerkers niveau 1 tot en met hbo-plus.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.