Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Test voor bureaucratie in de zorg

Werknemersorganisatie Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) stelt een bureaucratietoets voor, waarmee zorgprofessionals de uitvoerbaarheid van nieuwe regelgeving zouden kunnen toetsen.

De beroepsvereniging signaleert in een onderzoek dat berichtgeving over incidenten regelmatig leidt tot nieuwe regels, die tot ergernis van verpleegkundigen en verzorgenden vaak niet in verhouding staan tot de ernst van een bepaald incident en bijdragen aan nieuwe bureaucratie in de zorg. “Denk aan grote mediahypes waarop Den Haag reageert met onpraktische regelgeving”, zegt Monique Roedoe van V&VN. “Bijvoorbeeld geweld tegen verplegers op de ambulance. Dat komt incidenteel voor, terwijl het nu in de media op een epidemie lijkt. Veel zorgprofessionals zijn bang voor draconische maatregelen in de zorg naar aanleiding van dit probleem, terwijl het meer een maatschappelijk probleem is.”

Ergernissen

V&VN deed op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) onderzoek naar bureaucratie in de zorg. Het onderzoek van V&VN bracht de grootste bureaucratische ergernissen aan het licht. Een van de geopperde oplossingen hiervoor uit het veld is een bureaucratietoets. “Je zou kunnen denken aan een panel met zorgprofessionals dat nieuwe regels beoordeelt op hun praktische uitvoerbaarheid”, zegt Roedoe. “Wij zijn met de praktische invulling van dit plan echter nog niet begonnen.”

Uitvoering

Roedoe denkt dat het ministerie van VWS welwillend tegenover de toets staat. “Wij hebben veel vertrouwen in het ministerie en we hebben niet te klagen over onze positie in Den Haag. In hoeverre dit plan uitgevoerd gaat worden, ligt nu bij VWS. Maar we vertrouwen erop dat we in goed overleg verder zullen komen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links:

Elfde scène: Mateloze bureaucratie

Nieuwe site voor verpleegkundigen en verzogenden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.