Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Teulings: forse stijging ziekenhuisomzet

“De omzet van de ziekenhuissector stijgt liefst twee procent sneller dan het nationaal inkomen. Dat is fors.” Aldus Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau.

Hooggespannen verwachtingen

Op drie kilometer van de plek waar gereformeerde mannenbroeders van CDA, ChristenUnie en Partij van de Arbeid een nieuw kabinet in elkaar timmeren, houdt de NVZ vereniging van ziekenhuizen ontvangst. De verwachtingen van de verzamelde ziekenhuisbestuurders zijn hooggespannen. Het CPB moet met juiste ramingen komen. Anders valt het Budgettair Kader Zorg weer zo krap uit dat forse overschrijdingen evenals afgelopen jaar onontkoombaar zijn.

Cijfers van de NVZ

Teulings presenteert een analyse van de kostenontwikkeling van de ziekenhuiszorg in de voorbije jaren. Hij baseert zich daarbij op cijfers die de NVZ heeft aangeleverd. Dus wie is hij om die te kritiseren? In 2001 is de grootste stijging niet in een hoger volume, maar in prijsstijgingen gaan zitten. De jaren daarna zakten de prijzen en steeg het volume.

Snelle omzetstijging curatieve zorg

Van te weinig geld voor de ziekenhuizen wil Teulings niets weten: “De omzet van de ziekenhuissector stijgt liefst twee procent sneller dan het nationaal inkomen. Dat is fors.” Hij ziet die ontwikkeling ook in andere landen. De verklaring: gezondheid en zorg liggen iedereen na aan het hart. Niettemin lost hij een waarschuwingsschot: “Maar als je er nog meer geld bij wilt hebben, bereik je wel de grenzen van wat je nog aan de politiek kunt uitleggen.” (ZorgVisie – Ruud Koolen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.