Epd

Een medisch team kijkt in het epd van een patiënt
Fotolia

Geschiedenis van het epd

Het elektronisch patiëntendossier (epd) staat vol medische informatie over de patiënt. Zorgverleners zijn hierdoor snel op de hoogte over de status van patiënten. Daarnaast worden steeds meer intelligente toepassingen bedacht die gebruikmaken van deze informatie. Nauw verwant aan het elektronisch patiëntendossier is het ZIS ofwel ziekenhuisinformatiesysteem. Het ZIS draait om de organisatorische, financiële of logistieke aspecten van de praktijk, de behandelingen en het beheer van de patiënten(stroom). Meer

Het ZIS draait om de organisatorische, financiële of logistieke aspecten van de praktijk, de behandelingen en het beheer van de patiënten(stroom). Een epd-systeem bevat strikt medische patiëntengegevens afkomstig van één enkele organisatie (of organisatiedeel), zoals een ziekenhuis. Een ZIS bevat administratieve en financiële patiëntgegevens.

Het landelijke epd

Het landelijke epd is iets geheel anders. Verwarrend is dat ook hiervoor de naam epd is gebruikt. Het ministerie van VWS wilde een volledig en sluitend elektronisch patiëntendossier. In de eerste jaren werd de epd-regie gevoerd door Nictiz, met een royaal budget van VWS. Daarna voerde VWS zelf vijf jaar de regie, omdat de epd-uitrol door Nictiz niet voldoende voortgang maakte. Ook in die periode kwam het landelijke elektronisch patiëntendossier onvoldoende van de grond. Nadat de Eerste Kamer in 2011 de epd-wet unaniem afwees, mocht VWS zich niet meer met de uitrol bemoeien. Met geld van de zorgverzekeraars werd een aangepast patiëntendossier ontwikkeld, dat als ‘privaat initiatief’ door de Vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie (VZVZ) werd uitgerold. De voornaamste verschillen met het oorspronkelijke plan zijn:
1) elke patiënt moet expliciet toestemming geven voor deelname aan het landelijke epd;
2) er is geen automatische en verplichte epd-deelname van zorgverleners;
3) het is geen landelijk systeem maar een regionale opzet.

VZVZ is verantwoordelijk voor het Landelijk Schakelpunt (lsp). Via het lsp kunnen zorgverleners, zoals een waarnemend huisarts of apotheek, actuele medische gegevens van hun patiënten opvragen.

Software leveranciers

De aanschaf van een elektronisch patiëntendossier is voor ziekenhuizen een zeer belangrijke strategische keuze, vergelijkbaar met de bouw van een nieuw ziekenhuis. De implementatie van een elektronisch patiëntendossier heeft wel wat weg van een reorganisatie omdat de hele ziekenhuisorganisatie op een nieuwe manier moet gaan werken. Er is een concurrentiestrijd gaande tussen leveranciers van verschillende epd’s. Marktleider is het Nederlandse bedrijf ChipSoft met zijn ziekenhuis-epd HiX. Verder zijn er nog de leveranciers Epic, Alert, Cerner en Nexus en een  aantal kleinere spelers.

Uitgelicht

Nieuws

Epd-markt: hoe de dominantie van ChipSoft en Epic ontstond

Op de markt van ziekenhuis-epd's zijn eigenlijk nog maar twee spelers over: ChipSoft en Epic. Hoe hebben zij dat voor elkaar gekregen? Een reconstructie in Zorgvisie ict magazine maakt het duidelijk. Plus: het complete overzicht van alle ziekenhuis-epd's in Nederland.
Nieuws

Het complete epd-overzicht: welk ziekenhuis heeft welke leverancier?

Opnieuw heeft adviesbureau M&I/Partners een epd-overzicht gemaakt van de Nederlandse ziekenhuizen. De meeste epd's zijn van ChipSoft en Epic. Toch zijn er nog enkele andere partijen op deze markt actief.
Nieuws

PinkRoccade grootste epd-leverancier in de ggz

Twee grote epd-leveranciers domineren de markt van epd's voor de ggz. Maar een aantal kleinere spelers is in opkomst.
Nieuws

St. Anna Zorggroep verlengt epd-contract met Nexus

De Brabantse St. Anna Zorggroep, waarvan het St. Anna Ziekenhuis deel uitmaakt, verlengt de samenwerking met epd-leverancier Nexus. Daarmee neemt het ziekenhuis een minderheidspositie in op de Nederlandse epd-markt.

Meest gelezen