Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Thomashuizen overweegt zorg in natura

Als VWS hard op het persoonsgebonden budget (pgb) gaat korten, overweegt franchiseorganisatie Thomashuizen om over te stappen op zorg in natura. De kleine wooninitiatieven van Thomashuizen zijn hier echter nog niet mee bezig, zoals VWS-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten vorige week beweerde tijdens het pgb-debat.
Thomashuizen overweegt zorg in natura

Tijdens het langlopende debat over kortingen op het pgb vorige week zei Veldhuizen van Zanten dat Thomashuizen Nederland zich voorbereidt op de overstap naar het systeem van ‘zorg in natura’. “Wij vonden dat een heel vreemde voorstelling van zaken van de staatssecretaris”, zegt algemeen directeur Annemieke Bambach van Thomashuizen. “Waar Veldhuijzen van Zanten waarschijnlijk op doelt, is een kleinschalig experiment waar we sinds kort mee zijn gestart. Bij ons ligt de voorkeur nog steeds heel duidelijk bij het persoonsgebonden budget.”

Wachtlijsten

Het experiment van de Thomashuizen houdt in dat een paar locaties van het filiaalbedrijf regelvrijheid krijgen van het zorgkantoor om te proeven aan werken met zorg in natura. Of een instellingsbudget de toekomst is voor de wooninitiatieven van Thomashuizen is bij lange na niet zeker. “Ik wil benadrukken dat wij het pgb met name van belang vinden voor de vraagsturing waarop onze concepten van Thomashuizen en de Herbergier zijn gestoeld. Als wij van het pgb afstappen, dan stappen we af van de kern van onze bedrijfsvoering”, zegt Bambach. “Alleen als het onmogelijk is om onze woonhuizen draaiende te houden met een pgb vanwege kortingen, zullen we naar andere financieringsvormen gaan kijken. Zorg in natura heeft onder ander het nadeel van wachtlijsten en dat wij zelf niet meer inwoners kunnen kiezen.”

Pgb

Volgens Bambach moet de staatssecretaris eerst haar plannen over de korting op het pgb concreet maken alvorens Thomashuizen een knoop doorhakt over de financiering. “Zorg in natura is voor ons alleen bespreekbaar als we ons franchiseconcept kunnen handhaven en we in een verlicht regime kunnen functioneren zonder alle bureaucratie; dat is voor onze organisatie met een overhead van vijf procent namelijk niet op te brengen.” Veldhuijzen van Zanten heeft de aangekondigde maatregelen op het pgb uitgesteld tot 1 maart komend jaar. Dan zal de staatssecretaris met een brede visie op de AWBZ komen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Thomashuizen gered van pgb-stop

Kamer botst met staatssecretaris over pgb

Pgb-stop eindigt per 2011

Korting op pgb gaat door

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

  1. Onze zoon woont in een soort tomashuis, hij heeft zorg met verblijf in natura maar moet ook alle bijkomende kosten zelf betalen, zoals huur, voeding etc. Klopt dat wel? Hij is 20 jaar geen volledige wajonguitkering en komt dus geld te kort. Ik heb het idee dat ze profiteren van onze zoon.

  2. Lees alle reacties
  3. Als iedere zorgaanbieder de wijze van Thomashuizen of Herbergier zou volgen, komt ws een grote groep zwaar zorgbehoeftige mensen met een kleine beurs in de kou. Level playing field moet het uitgangspunt zijn. Geen selectie aan de poort, geen vervroegde uitstroom als de zorg zwaarder wordt, gelijke richtlijnen en rapportagevoorschriften en gelijke toepassing van de arbeidstijden wet. Ook in het kader van de bewonerveiligheid. Franchise-ondernemen betekent voor de ondernemer 7×24 uur werken of oproepbaar zijn. Het is te vergelijken met de postmarkt. TNT dat moet concurreren met CAO voor TNT postbodes met Sand dat door het stukloon een zeer laag uurloon biedt.

  4. De kracht van PGB is keuzevrijheid. Zowel voor de budgethouder als de zorgverlener. Er wordt een contract afgesloten op basis van gelijkwaardigheid, niet van afhankelijkheid. En dat werkt twee kanten op. Beter een klant doorverwijzen naar een andere organisatie die goed bij de klant past, dan tegen beter weten in een onverkwikkelijke relatie in stand houden.En voor budgethouders geldt, so to speak: er is altijd ergens een betere leveranciers.
    Thomashuizen zijn zorgondernemers, natuurlijk kijken zij naar ontwikkelingen in de markt en spelen daar zo goed mogelijk op in, dat is gezond ondernemerschap. En kijk eens wat een prachtige voorziening dat oplevert. Waarom gaat u eigenlijk niet over op PGB? Wat houdt u tegen? Het is nog veel gunstiger voor de belastingbetaler ook! PGB verstrekkingen (en dus ook de tarieven) zijn lager dan ZIN verstrekkingen. Dat scheelt ook in uw portemonnee (danwel: er kunnen meer mensen met zorg geholpen worden).

  5. deze discussie maakt duidelijk dat het departement het paard achter de wagen dreigt te gaan spannen met alle nieuwe regelgeving en bezuinigingen. uiteindelijk zal de bureaucratie toe- en de kwaliteit afnemen, vrees ik. Thomashuizen heeft gelijk die koe nu al de bel aan te binden.

  6. Dat willen we als zorgaanbieders allemaal wel. Zelf clienten uitkiezen en een verlicht regime zonder bureaucratie. Misschien is het dan ook een idee om vooral niet mee te hoeven doen aan alle enquetes van de inspectie, ministerie en anderen, want dat hoeven PGB aanbieders nu ook niet. Heerlijk zorgaanbieder in natura worden zonder de daarbij behorende lasten. Kunnen alle Zorgankantoren dit experiment niet met alle bestaande zorgaanbieders aangaan?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.