Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuisbehandeling kankerpatiënten niet altijd wenselijk

Steeds meer ziekenhuizen behandelen kankerpatiënten thuis, maar niet alle patiënten willen dat. Dat blijkt uit de resultaten van een vragenlijst van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Zorgverzekeraar Zilveren Kruis beloont ziekenhuizen die kankerpatiënten thuis behandelen.
kankerpatiënten missen ondersteuning en vast aanspreekpunt in ziekenhuis
Foto: iStock

Uit de resultaten van het onderzoek van de NFK onder 738 (ex-)kankerpatiënten blijkt dat zij verdeeld zijn als het gaat om het geven van een behandeling thuis of in het ziekenhuis. Daarom concludeert de NFK dat maatwerk is geboden. 35% van de patiënten kiest voor behandeling in het ziekenhuis en 24% voor behandeling thuis. Voor 32% valt de keuze op een afwisselende behandeling: de ene keer in het ziekenhuis en de andere keer thuis.

Begeleiding

Soms krijgen mensen met kanker hun infusen met medicijnen tegen kanker thuis toegediend. Wanneer ze hiervoor kiezen, krijgen ze de behandeling eerst een paar keer in het ziekenhuis om te zien of het thuis veilig kan. Daarna vindt de thuisbehandeling altijd plaats onder begeleiding van een deskundige verpleegkundige. Deze verpleegkundige blijft de hele tijd bij de patiënt. Behandeling thuis is op dit moment, met een beperkt aantal medicijnen en bij een beperkt aantal ziekenhuizen, mogelijk, maar het aantal ziekenhuizen neemt toe.

Woonsituatie

De woonsituatie lijkt een belangrijke factor te zijn bij de keuze van patiënten. Mensen die alleen wonen neigen vaker naar behandeling in het ziekenhuis, dan mensen die met een partner of (oudere) kinderen samenwonen. ‘Dit lijkt ook logisch: als je behandeld wordt heb je zorg nodig. Als er thuis geen naasten zijn om je te steunen, is het waarschijnlijk prettiger om de behandeling in het ziekenhuis te krijgen’, aldus de NFK.
Sommige patiënten hebben aangegeven dat in het ziekenhuis meer ruimte is om vragen te stellen. Anderen vinden de associatie met de ziekte thuis niet prettig. Weer anderen waren juist blij dat ze niet steeds naar het ziekenhuis moesten gaan.

Capaciteit afbouwen

Volgens het NFK is elk jaar 75 miljoen euro extra nodig is om innovatieve geneesmiddelen voor kanker te kunnen betalen. Bovendien stijgt het aantal kankerpatiënten, is er sprake van een capaciteitsprobleem bij ziekenhuizen. ‘Ziekenhuizen kunnen dan of de poli uitbreiden door een nieuw gebouw neer te zetten of de mensen thuis behandelen’, zegt beleidsmedewerker van de NFK, Paulien Evers. ‘Dat laatste is natuurlijk goedkoper.’ Om ziekenhuizen te verleiden mee te doen, geeft Zilveren Kruis extra geld voor de vaste lasten van het ziekenhuis, meldt De Telegraaf. Zo kunnen ziekenhuizen de capaciteit afbouwen zonder dat er financiële problemen ontstaan.

Belangen

Het onderzoek van de NFK is medegefinancierd door het Zilveren Kruis, maar zegt een woordvoerder van de NFK: ‘wij zijn onafhankelijk en vertegenwoordigen de stem van de patiënt. Thuisbehandeling is voor ons niet de stip op de horizon. We nemen deze genuanceerde resultaten mee als we de belangen van patiënten behartigen in gesprek met ziekenhuizen, zorgverleners en zorgverzekeraars.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.