Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Thuishulpen Sensire plannen nieuwe actie

Redacteur Zorg+Welzijn
De huishoudelijke hulpen van thuiszorgorganisatie Sensire plannen een nieuwe actie tegen het ontslag van 1100 medewerkers. Dat liet Abvakabo-bestuurder Lilian Marijnissen weten na het bezoek van staatssecretaris Martin van Rijn aan de actiebijeenkomst voor het Sensire-hoofdkantoor in Varsseveld.
Thuishulpen Sensire plannen nieuwe actie
Foto: ANP Vincent Jannink

Marijnissen vond het bezoek ‘teleurstellend’. ‘De medewerksters wilden dat het ontslag van tafel zou worden geveegd, maar daar kon Van Rijn niet voor zorgen. Volgens hem kon de meerderheid van de mensen aan het werk blijven, maar het is natuurlijk de vraag onder welke voorwaarden zij dan op hun eigen baan moeten solliciteren’, aldus Marijnissen. Ook is ze bezorgd over de ontslagvergunning die Sensire al heeft gekregen van het UWV. ‘Daarmee kan het personeel elke dag op straat worden gezet.’

Ploegendienst

Sensire heeft tegen Zorgvisie al verklaard te willen stoppen met huishoudelijke zorg. Met vakbond en gemeenten wil de thuiszorgorganisatie de overgang van de medewerkers goed begeleiden. Abvakabo-bestuurder Marijnissen laat weten dat de actievoerders de hele week in ‘ploegendiensten in kleine groepjes “kantoor blijven houden” voor het hoofdkantoor en voorbereidingen zullen treffen voor een nieuwe actie die volgende week zal plaatsvinden. Hoe die eruit komt te zien, is nog niet duidelijk.

Aanbesteding

Van Rijn beloofde dat de medewerkers voor november weten waar ze aan toe zijn. Hij liet weten dat gemeenten haast maken met de aanbesteding, dat ze cao-afspraken voor de lonen nakomen en dat de relatie cliënt-thuishulp zo veel mogelijk intact blijft. Volgens de staatssecretaris is volgend jaar een vergelijkbaar aantal thuishulpen nodig en is daar budget voor. Vanaf 2015 verandert dat door bezuinigingen. Van Rijn riep de partijen op nu al aan de lange termijn te denken.

November

Wethouder Leo Scharenborg (gemeente Berkelland) zei namens de zeven gemeenten dat met 15 zorgaanbieders wordt gesproken. Voor 1 november moet duidelijk zijn welke aanbieders de zorg voortzetten.

1 REACTIE

  1. Nu het ontslag aangezegd lijkt kunnen de Sensire medewerkers zich mogelijk organiseren en de 16e partij worden in de aanbesteding. Zij hebben waarschijnlijk meer onderhandelingsmacht naar de gemeenten, daar zij de zorg zelf bieden en een morele winst hebben geboekt afgelopen dagen. Waar vindt een aanbieder, nadat hij de aanbesteding heeft gewonnen, snel 1.100 mensen om het werk te doen? Zowel de gemeenten als de andere partijen kunnen niet om hen heen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.