Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuis&Veilig heeft nu 50 procent landelijke dekking

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Coöperatie Thuis&Veilig gaat volgend jaar in meer dan de helft van het land de acute thuiszorg voor kwetsbare ouderen in nachten en weekeinden coördineren.
Het kennisprogramma moet de verwevenheid van wetenschappelijk onderzoek en de werkvloer vergroten.
Foto: Fotalia

Meer dan twintig grote thuiszorgorganisaties garanderen de acute thuiszorg, ook voor cliënten van kleinere aanbieders in hun regio.  Directeur Pepijn van den Hoogenband:  ‘Veel zorgaanbieders begrijpen dat deze voorziening cruciaal is voor hun cliënten, maar dat deze zich tegelijkertijd niet leent voor concurrentie. Dit soort dingen moet je in de regio samen willen doen.’

Thuiszorgorganisaties

Coöperatie Thuis&Veilig is eind juni opgericht door vijf grote thuiszorgorganisaties : Fundis, Sensire, Espria, ZuidZorg en Florence. Aanleiding was dat acute nacht- en weekendzorg voor aanbieders te duur  is. De coöperatie wijst per gebied een uitvoerder uit haar midden aan die het werk voor alle leden doet.

Zorgverzekeraars

Voor 2018 heeft de coöperatie afspraken gemaakt met de zorgverzekeraars. Coöperatie Thuis&Veilig overlegt met verzekeraars om de contractering voor hun leden in de volgende contracteringsronde op een centrale manier in de regio of zo mogelijk zelfs landelijk te organiseren. Van den Hoogenband:  ‘Iedere zorgverzekeraar legt zijn eigen accenten, maar allen zien meerwaarde in het delen van managementinformatie. De fare share-gedachte spreekt hen aan: dat wil zeggen dat zorgverzekeraars voor deze nutsfunctie bijdragen naar rato van hun marktaandeel.’

Avond/nachtzorg

In veel regios is de beschikbaarheid buiten kantooruren suboptimaal georganiseerd, zegt van den Hoogenband. ‘Krachtenbundeling gebeurt maar ten dele en aanbieders zitten vaak nog in een modus van marktdenken. Sommige kleinere aanbieders vrezen dat zij geen invloed hebben op de cliëntenstroom en dat een patiënt na een acuut bezoek automatisch naar een regionale uitvoerder gaat. Wij willen hen tegemoet komen en hanteren het principe dat nieuwe cliënten kunnen kiezen tussen aanbieders die lid zijn van onze coöperatie. Daarnaast gaan we de toegankelijkheid verbeteren voor burgers met een nieuwe acute vraag, door het regio-gewijs beschikbaar stellen van een telefoonnummer, zodat zij snel geholpen worden en niet naar de spoedeisende hulp hoeven. De structuur van regionale uitvoerders willen we stapsgewijs beschikbaar stellen voor hulpvragen van andere kwetsbare groepen. Dat is ook voor de gemeente van toegevoegde waarde.

Landelijk budget

Op dit moment sluiten partijen aan en loopt de financiering via hun contract met de zorgverzekeraars. In een volgende stap wil de coöperatie komen tot uniforme afspraken.  Landelijk zou er uiteindelijk een budget moeten voor de hele ANW-zorg. Van den Hoogenband:  ‘Pas dan ben je van een hoop transacties af op lager niveau. Het biedt enorme administratieve vereenvoudiging.’ Hij denkt hiervoor nog zo’n drie jaar tijd nodig te hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.