Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg Amstelring stapt over op wijkteams

Redacteur KinderopvangTotaal
Na een experiment van een half jaar, zal vanaf half maart alle thuiszorg van Amstelring Osira overgaan naar zelfsturende wijkteams. ‘De nieuwe werkwijze vraagt om een nieuwe rol en competities van ondersteunende functies en management,’ aldus het evaluatierapport.
Thuiszorg Amstelring stapt over op wijkteams
Foto: ANP Roos Koole

Zeven pilot teams van Thuiszorg Amstelring zijn een half jaar geleden begonnen met wijkgericht werken in zelfsturende teams van 12 tot 15 verzorgenden en verpleegkundigen. Met groot succes: 98 procent van de medewerkers beoordeelt de nieuwe werkwijze positief en alle cliënten zijn tevreden. Bij de samenstelling van de teams is het nog lastig om een goede mix van voldoende opleidingsniveau bij elkaar te krijgen. Scholing en coaching is belangrijk.

Productiviteit

Dat blijkt uit de evaluatie van zeven pilot teams van Thuiszorg Amstelring: “De nieuwe Thuiszorg: naar wijkgerichte en zelfsturende teams”. Het experiment is zo succesvol, dat het bestuur direct heeft besloten dat alle thuiszorg door zelfsturende teams moet worden gedaan. De productiviteit van de pilot teams stijgt vanaf het begin van het experiment van 64 procent naar 71 procent 5 maanden later. De gemiddelde productiviteit voor de gehele organisatie was 54 procent in 2012.

Vertrouwen

Uit de evaluatie komt onder meer dat het vertrouwen in de professional en de eigen verantwoordelijkheid leiden tot meer motivatie, betere zorg en voldoende tijd voor de cliënt. De cliënt geeft aan dat afspraken goed worden nagekomen, de bereikbaarheid groter is, de vakkundigheid positief is en dat ze tevreden zijn over de tijdstippen waarop de zorg wordt geleverd.

Nieuw gedrag

Leerpunten zijn er ook, zo meldt het evaluatierapport: ‘Er is tijd nodig om nieuw gedrag, passend bij de teamverantwoordelijkheid en zelfsturing, aan te leren. Er is geen passend en goed werkend kwaliteitsysteem om het professioneel handelen in de praktijk te meten.’ Een belangrijke aanbeveling in het rapport is meer aandacht voor voorbereiding en begeleiding in de startfase. De onderzoekers adviseren ook dat nieuwe zelfsturende teams een ‘eigen vorm moeten vinden, passend bij de organisatie.

Oude structuren

Volgens Thuiszorg Amstelring is het bijzonder dat de transitie van de organisatie naar zelfsturende wijkteams binnen tien maanden rond is gekomen. ‘Vaak worden bij de nieuwe organisatie van zelforganisaties oude structuren, systemen en managementlagen in stand gehouden.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.