Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg buiten eigen regio aan de slag

MAARSSEN - Grote thuiszorginstellingen gaan buiten hun traditionele werkgebied meedoen aan de aanbesteding in de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Op die manier hopen ze een dreigend verlies aan omzet van huishoudelijke verzorging op te vangen.
Thuiszorg buiten eigen regio aan de slag

Grote thuiszorginstellingen vrezen tot wel veertig procent van hun huidige omzet aan huishoudelijke verzorging kwijt te raken als die per 1 januari overgaat naar de WMO. Ze hebben in hun werkgebied traditioneel een groot marktaandeel, vaak rond de negentig procent. Omdat veel gemeenten in hun bestek eisen dat er minimaal drie aanbieders van thuiszorg zijn, weten ze op voorhand dat ze omzet gaan kwijtraken.

Marktaandeel

“We weten dat we mogelijk marktaandeel gaan verliezen”, zegt bestuurder Marlene Jansberg van GroenekruisDomicura in Maastricht. “Daarom dingen we ook buiten ons werkgebied mee in de aanbesteding. Dat doet iedereen.”

Omzetverlies

Ook thuiszorgorganisatie Valent RDB in Katwijk gaat in andere regio’s meedoen. De organisatie kan wel twintig tot veertig procent van de omzet kwijtraken, vertelt bestuurder Jules de Vries. “Gemeenten eisen dat er drie tot vijf aanbieders komen die ieder minimaal twintig procent van de markt kunnen bedienen. We hebben in sommige gebieden wel 95 procent marktaandeel. We weten dus zeker dat we moeten inleveren.”

Onderaannemer

Volgens De Vries is mee bieden in andere regio’s een belangrijke manier om het risico op omzetdaling op te vangen. Daarnaast verwacht hij dat er veel allianties worden gesloten met andere partijen om als onderaannemer de huishoudelijke verzorging uit te voeren.

Pgb ontsnappingsroute

Ook ziet De Vries het persoonsgebonden budget (pgb) als “ontsnappingsroute”. Hij legt uit dat er klanten zullen zijn die worden gedwongen om te wisselen van zorgaanbieder. Als zij toch bij hun vertrouwde aanbieder willen blijven, dan kunnen ze dat via het pgb regelen. Alleen krijgen ze dan wel minder uur thuiszorg, want de pgb-tarieven liggen onder de tarieven van het College Tarieven Gezondheidszorg.

Rondpompen mensen en geld

Diverse directeuren wijzen erop dat er na de WMO-aanbesteding zorgaanbieders zijn die geen klanten en werknemers hebben, maar wel het geld krijgen van gemeenten omdat ze de aanbesteding hebben gewonnen. De verliezers hebben juist wel klanten en werknemers, maar geen geld meer om de zorg uit te voeren. “De WMO zal leiden tot het rondpompen van geld en werknemers”, voorspelt bestuurder Croes van Zorgcirkel Waterland in Purmerend. Brancheorganisatie ActiZ herkent de geluiden, maar vindt het te vroeg om van een landelijke trend te spreken. “We zijn nog bezig met een inventarisatie”, laat een woordvoerder weten.

(ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.