Thuiszorginstelling DAT uit Roosendaal biedt al jarenlang thuiszorg in Halderberg, maar was bij de aanbesteding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) buiten de boot gevallen.
Bereikbaarheid
Volgens de gemeente was de bereikbaarheid doorslaggevend voor de afwijzing. DAT was het daarmee niet eens en spande een kort geding aan. DAT-directeur thuiszorg Rob Prins wijst erop dat zijn organisatie 24 uur per dag verpleegkundigen paraat heeft, terwijl thuiszorgorganisatie STN uit Zoetermeer alleen nog maar een website en een 0800-nummer heeft.
Transparante selectie
Tijdens de rechtszaak betoogde de gemeente dat DAT vooral is afgewezen vanwege de kostprijs. De rechtbank van Breda bepaalde vervolgens dat de gemeente de aanbesteding opnieuw moet bekijken, zodat het voor alle partijen duidelijk is hoe de gemeente tot een keuze is gekomen.
Schiedam
Ook de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis moeten hun huiswerk overdoen. De rechtbank in Rotterdam wil meer informatie over de selectieprocedure, voordat zij een oordeel uitspreekt in de zaak die is aangespannen door negen thuiszorgorganisaties uit de regio Nieuwe Waterweg Noord, waaronder de Frankeland Groep en Argos Zorggroep, die buiten de boot zijn gevallen.
Openheid
Volgens de gemeenten vielen zij af op het criterium ‘ervaring’. De rechter wil dat de gemeenten de scores geeft van alle gegadigden op alle criteria of beter moeten motiveren waarom die gegevens geheim moeten blijven.
De gemeenten hebben tot 1 november om de gegevens te sturen. Daarna mogen de thuiszorginstanties nog reageren. De zaak wordt op 20 november weer hervat voor de rechtbank. (ZorgVisie – Bart Kiers)
Lees ook:
– Zorgbalans gaat 450 mensen ontslaan
– Schoonmaak en thuiszorg smeden allianties
– In één keer raak schieten