Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg heeft tekort van 80 miljoen

MAARSSEN - Thuiszorgorganisaties hebben 80 miljoen euro extra nodig om de toegenomen zorgvraag te beantwoorden. De helft van de organisaties overweegt een cliëntenstop. Dat blijkt uit een inventarisatie onder 41 leden van brancheorganisatie ActiZ. De thuiszorgorganisaties hebben een gezamenlijke omzet van 1,5 miljard euro.

Het tekort van 80 miljoen is vijf procent hun jaaromzet. De helft van de thuiszorgorganisaties overweegt een cliëntenstop, omdat ze niet nog meer mensen kunnen helpen. Sommige doen dat al. ActiZ-directeur Mariëlle Rompa: “De urgentie is groot. We worden dagelijks gebeld door zorgaanbieders die zeggen: ‘Laat mensen maar in het ziekenhuis, want wij hebben geen capaciteit meer’.”

Wachtlijsten

Het is erg lastig om te zeggen hoeveel mensen er precies wachten op thuiszorg, legt Rompa uit. “De wachtlijsten worden niet meer geregistreerd op basis van het aantal mensen dat wacht, maar op basis van het aantal uur dat per functie nog nodig is. Het is een abstracte vorm van wachtlijstregistratie waar we helemaal niet gelukkig mee zijn. We moeten weer gewoon weten wie er wel en niet zorg hebben. Het is de droefenis van de bureaucratie.” Volgens een voorlopige schatting van ActiZ gaat het om duizend wachtenden, maar dit aantal kan oplopen tot vele duizenden.

(ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.