Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg hoopt op tweede succes tegen tarief Wmo

Een paar weken geleden trok thuishulporganisatie BrabantZorg een kort geding terug, omdat de aanbestedende gemeenten het tarief voor de hulp in de aanloop naar de zaak hadden verhoogd. De eveneens Brabantse Thebe en Markenlanden hopen op hetzelfde resultaat met hun kort geding tegen de negen gemeenten die volgens deze organisaties een te lage prijs voor de thuiszorg bieden.

Thebe laat weten dat zij de hulp twee jaar lang onder de kostprijs heeft geleverd en moest interen op haar reserves. De organisatie wil een hoger tarief afdwingen door een zaak bij de rechtbank van Breda. “Een kort geding is bij een soortgelijke kwestie in Oost-Brabant een paar weken geleden succesvol gebleken”, meldt Thebe op haar website. Thuiszorgaanbieder Markenlanden heeft zich aangesloten bij de zaak tegen het Wmo-tarief van de Brabantse gemeenten.

Laatste redmiddel

“We doen dit liever niet, maar we zien dit als laatste redmiddel om ervoor te zorgen dat cliënten de benodigde zorg van onze medewerkers blijven ontvangen,” meldt Thebe-directeur Michel Wijngaards. De thuiszorgaanbieder biedt in zeven van de negen betreffende gemeenten thuiszorg met 170 medewerkers naast 200 alfahulpen. Zij bieden aan bijna 1000 cliënten huishoudelijke hulp.

Vakbond steunt kort geding

Vakbond Abvakabo FNV steunt de zaak van de thuiszorgorganisaties. De vakbond ziet het uurtarief van de negen gemeenten als een irreële prijs. “De gemeenten spelen werkgevers tegen elkaar uit door een veel te laag tarief te bieden en te doen alsof hun neus bloedt”, vindt vakbondbestuurder Marlieze Warnaar. De bestuurder meldt dat zij politieke partijen kenbaar zal maken wat de gevolgen zijn van het huidige tarief voor de medewerkers. “Formeel kunnen wij ons niet mengen in dit kort geding, maar indirect oefenen wij onze invloed uit.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

‘Thuiszorg intimideert overstappers naar Buurtzorg’

ActiZ: wmo-tarief gemeenten vaak onder kostprijs

Thuiszorgmanagers moeten gouden handdruk teruggeven

VNG: Bussemaker stelt gemeenten in kwaad daglicht

‘ZorgZaak stapt naar rechter na steun aan Meavita’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.