Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Thuiszorg kampt met tekort vakantiekrachten

De gemeente Den Haag gaat deze zomer controleren of cliënten daadwerkelijk thuiszorg krijgen. Ook eist de gemeente van alle instellingen een plan van aanpak waarin staat hoe zij tijdens de vakantie hulp aan hun cliënten garanderen.

Aanleiding voor het ferme optreden van de gemeente is een klacht van een cliënte van Thuiszorg Service Nederland (TSN). TSN slaagde er in de afgelopen voorjaarsvakantie niet in om een vervanger voor haar vaste hulp te regelen.

Thuiszorg Service Nederland

Dit probleem staat niet op zichzelf. Sinds TSN begin dit jaar de activiteiten van het failliete Meavita overnam, komt het nog altijd een paar honderd vakantiekrachten tekort. Directeur Hans Kroeze van het bedrijf Asito waar TSN onder valt, reageert: “Zoals ik ook al eerder naar de lokale pers heb geventileerd spijt het me dat deze klant van hulp verstoken bleef. Aan de andere kant is een score van één klacht op de bijna zevenduizend contracten die we in Den Haag hebben overgenomen ook weer niet heel slecht. Naar ik begrijp is de gemeente ook best blij dat we het Meavita-probleem in Den Haag snel en geruisloos hebben opgelost. Zoals gezegd, gaat het in Den Haag om bijna zevenduizend gezinnen, één miljoen uur huishoudelijke verzorging en ruim tweeduizend medewerkers.”

Arbeidstekort zorg

Volgens een woordvoerster van de gemeente Den Haag ligt het probleem niet exclusief bij TSN. “Wij gaan alle veertien aanbieders controleren. Ze moeten een plan bij ons inleveren over hoe ze met het tekort aan zomerkrachten toch de zorglevering willen garanderen. En we gaan steekproefsgewijs controleren. We spreken bedrijven aan die hun zaken niet op orde hebben.”

Hans Kroeze

Het overgrote deel van de werknemers in de zorg is vrouw, vanwie zeventig procent parttime werkt. Als zij op vakantie gaan, is er een structureel tekort aan vervanging. Volgens Kroeze speelt dit probleem in Den Haag sterker dan ergens anders. “Het is mij niet bekend dat er elders structurele problemen zijn bij de uitvoering van onze werkzaamheden”, aldus de Asito-directeur. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Bonus voor trouwe vakantiekracht in de thuiszorg

TSN neemt thuiszorg tanteLouise-Vivensis over

Asito neemt Evean-onderdeel over

Asito krijft huishoudhulp Valent

1 REACTIE

  1. wij hebben ook slechte ervaringen met onze zorgleverancier(amstelring).Bij ziekte vaste kracht vele,vele uren tekort.Het is oa. ook niet juist dat voor vakantiekrachten, die veelal onervaren en soms niet betrokken zijn om hun werk goed te doen, het zelfde uurtarief door de client moet worden betaald.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.