Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg kankerpatiënten risicovol

Vijf- tot tienduizend thuiszorgmedewerkers lopen het risico besmet te raken met giftige stoffen doordat zij onbeschermd kankerpatiënten verzorgen. Dat stelt de beroepsvereniging van Verplegenden en Verzorgenden V&VN.

Onvoldoende bescherming

Volgens de V&VN hebben medewerkers door tijdgebrek geen gelegenheid om zich goed te beschermen tegen gevaarlijke stoffen zoals cytostatica. Cytostatica zijn kankerremmende medicijnen en kunnen kankerverwekkende en giftige stoffen bevatten. De zorgverleners zouden via de ontlasting of het wondvocht van cliënten in aanraking kunnen komen met de stoffen die bij chemokuren worden gebruikt. De thuiszorgmedewerkers zouden hierdoor minder vruchtbaar kunnen worden of zelf een grotere kans lopen op kanker.

Betere voorlichting

De meeste zorginstellingen hebben richtlijnen of protocollen voor het werken met deze patiënten. Bij een groot deel van de zorgverleners in de thuiszorg is de inhoud hiervan niet bekend. De V&VN wil meer geld zodat de thuiszorgmedewerkers zich beter kunnen beschermen tijdens hun werk. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Cliënt zegt minder uren thuishulp te krijgen

Miljoenen extra voor palliatieve zorg

Thuis sterven vaak niet mogelijk

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.