Gemeenten moeten een basistarief gaan hanteren voor de thuiszorg. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het voorstel waarmee de SP ervoor wil zorgen dat de concurrentie op prijs stopt en de nadruk weer komt te liggen bij het leveren van goede verzorging.
SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten, die het
Het is geen probleem als er een basistarief komt als dat dan ook betekent dat het Rijk zijn budget daarop aan gaat passen. Het is immers bekend hoeveel uren er per gemeente verstrekt worden. Dat maal het door het Rijk vast te stellen basistarief en we zijn klaar. Dan kunnen we het Cebeonmodel namelijk ook gelijk weglaten en zijn er geen voor- of nadeel gemeenten meer.
Als dit niet gebeurd dan is dit wel heel makkelijk scoren voor het Rijk. De gemeenten draaien er dan namelijk voor op.
En wat wordt het basistarief?
Dat wet over de basistarieven is aangenomen is mooi en een opsteker voor de werknemers in de huishoudelijke zorg. Dat zowel PvdA als Groen Links in de Eerste Kamer tegen de tweede wet, namelijk WMO gelden oormerken als doeluitkering, hebben gestemd zegt iets over deze twe partijen. Met name de PvdA hecht wel erg aan het gemeentelijk pluche maar zou toch moeten inzien dat de gemeenten er de afgelopen jaren een puinzooi van hebben gemaakt als het gaat om de WMO. Weliswaar mooie woorden, maar verslechteringen voor zowel cliënten als de laagstbetaalde werknemers in de zorg. Beide partijen zouden zich achter de oren moeten krabben hoe het toch komt dat kiezers/burgers geen vertrouwen meer in heb hebben. Is het niet zo dat de voormalige voozitter van de werkgevers thuiszorg nu senator in de Eerste Kamer is voor de PvdA, namelijk Han Noten? Met dergelijke prominenten op zulke posities is de geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en betrokkenheid van de PvdA nog erg ver weg. Jammer voor deze gemiste kans.
Ook de andere wet over “geen europese aanbesteding” zal het na het negatieve advies van de “huilende”staatssecretaris wel niet halen in de Senaat.