Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Thuiszorg moet basistarief hanteren

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Gemeenten moeten een basistarief gaan hanteren voor de thuiszorg. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het voorstel waarmee de SP ervoor wil zorgen dat de concurrentie op prijs stopt en de nadruk weer komt te liggen bij het leveren van goede verzorging.
Thuiszorg moet basistarief hanteren

SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten, die het plan in de Senaat verdedigde, ziet de bijval voor het plan als winst voor iedereen: ‘De basis wordt een reëel tarief waardoor thuiszorgorganisaties zich gaan onderscheiden op kwaliteit. Ze kunnen te lage tarieven niet meer afwentelen op het personeel.’

Europees aanbesteden

Voormalig SP-leider Agnes Kant diende in 2008 drie voorstellen in om de marktwerking in de thuiszorg te verminderen. Nadat Kant vertrok uit de politiek, ontfermde Leijten zich over die plannen. Over het voorstel om gemeenten niet langer te verplichten tot Europese aanbesteding in de thuiszorg stemt de Eerste Kamer later. De Senaat wil daar meer opheldering over. De Eerste Kamer verwierp het plan om geld voor de zorg zo te bestemmen zodat gemeenten het niet kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld onderhoud aan stoepen en lantaarnpalen. PvdA, VVD, CDA, GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP vinden dat dit gemeenten te zeer zou beperken. (anp) Foto: Roos Koole

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

3 REACTIES

  1. Het is geen probleem als er een basistarief komt als dat dan ook betekent dat het Rijk zijn budget daarop aan gaat passen. Het is immers bekend hoeveel uren er per gemeente verstrekt worden. Dat maal het door het Rijk vast te stellen basistarief en we zijn klaar. Dan kunnen we het Cebeonmodel namelijk ook gelijk weglaten en zijn er geen voor- of nadeel gemeenten meer.
    Als dit niet gebeurd dan is dit wel heel makkelijk scoren voor het Rijk. De gemeenten draaien er dan namelijk voor op.

  2. Lees alle reacties
  3. Dat wet over de basistarieven is aangenomen is mooi en een opsteker voor de werknemers in de huishoudelijke zorg. Dat zowel PvdA als Groen Links in de Eerste Kamer tegen de tweede wet, namelijk WMO gelden oormerken als doeluitkering, hebben gestemd zegt iets over deze twe partijen. Met name de PvdA hecht wel erg aan het gemeentelijk pluche maar zou toch moeten inzien dat de gemeenten er de afgelopen jaren een puinzooi van hebben gemaakt als het gaat om de WMO. Weliswaar mooie woorden, maar verslechteringen voor zowel cliënten als de laagstbetaalde werknemers in de zorg. Beide partijen zouden zich achter de oren moeten krabben hoe het toch komt dat kiezers/burgers geen vertrouwen meer in heb hebben. Is het niet zo dat de voormalige voozitter van de werkgevers thuiszorg nu senator in de Eerste Kamer is voor de PvdA, namelijk Han Noten? Met dergelijke prominenten op zulke posities is de geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en betrokkenheid van de PvdA nog erg ver weg. Jammer voor deze gemiste kans.
    Ook de andere wet over “geen europese aanbesteding” zal het na het negatieve advies van de “huilende”staatssecretaris wel niet halen in de Senaat.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.