Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Thuiszorg staat op instorten’

Thuiszorginstellingen dreigen binnenkort over de kop te gaan nu een deel van de zorgvergoedingen uit de AWBZ is gehaald en in de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) is ondergebracht. Ook dreigen ongeveer 12.000 thuiszorgers hun baan te verliezen.

Eric Hisgen en Gerard Tanke

Dit stellen algemeen directeur van Thuiszorg Rotterdam Eric Hisgen en bestuurder van Amsterdam Thuiszorg Gerard Tanke, maandag in de Volkskrant.

Gemiste inkomsten

Door de komst van de WMO zijn gemeenten sinds 1 januari verantwoordelijk voor de thuiszorg en sluiten zij sneller contracten met de goedkoopste thuiszorgaanbieders. Hierdoor is een grote verschuiving ontstaan van zwaardere naar lichtere huishoudelijke hulp. Veel zorginstellingen lopen zo inkomsten mis en blijven met gekwalificeerd personeel zitten dat te duur is voor huishoudelijk werk alleen. Verschillende aanbieders van zorg zullen hierdoor failliet gaan.

Ontslag voor duizenden

Volgens Tanke en Hisgen hangt duizenden thuiszorgers ontslag boven het hoofd. Ook zullen ouderen met een lichamelijke of verstandelijke handicap steeds sneller en vaker worden verplaatst naar zwaardere vormen van zorg en in verzorgings- of verpleegtehuizen terechtkomen. Dit zal dan weer uit de AWBZ moeten worden gefinancierd.

‘Terug naar de AWBZ’

Volgens Hisgen en Tanke moet de huishoudelijke verzorging deels terugkeren naar de AWBZ. Mensen die het nodig hebben kunnen dan op medische indicatie hulp krijgen. Ondersteunende huishoudelijke hulp blijft bij de gemeente als onderdeel van de WMO. Daarnaast moet de aanbestedingssystematiek worden afgeschaft of bijgesteld en moeten mensen zelf kunnen kiezen van wie ze de zorg betrekken.

Protest

Verschillende vakbonden roepen op tot protest tegen de problemen in thuiszorg. Woensdagmiddag houden zij een manifestatie op het Plein in Den Haag. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de gevolgen van de invoering van de WMO voor het personeel in de thuiszorg. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.