Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorgaanbesteding Zwartewaterland moet over

De gemeente Zwartewaterland nabij Kampen moet de aanbesteding van de Wet maatschappelijke ondersteuning opnieuw doen. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat zorgorganisatie IJsselheem in Kampen had aangespannen.

IJsselheem stapte naar de rechter, omdat de zorgorganisatie al in de voorselectie van de niet-openbare aanbesteding buiten de boot was gevallen. Volgens de rechter waren de selectiecriteria van de gemeente niet duidelijk omschreven.

Tevredenheidsverklaring

Het eerste criterium betrof de eis om een tevredenheidsverklaring van het zorgkantoor bij te voegen. Het zorgkantoor Achmea weigerde IJsselheim echter een verklaring te geven, maar gaf deze later wel aan andere aanbieders. “We waren de eerste die om een tevredenheidsverklaring vroegen”, licht IJsselheem-bestuurder Henk Foekens toe. “We kregen te horen dat geen enkele zorgaanbieder er een zou krijgen, maar later gaf het zorgkantoor wel verklaringen af.”

IJsselheim benadeeld

Het verschil van behandeling komt omdat niet iedere werknemer van Achmea ervan op de hoogte was dat het beleid was om geen tevredenheidsverklaringen af te geven. Toen het zorgkantoor alsnog een verklaring gaf aan IJsselheim weigerde de gemeente deze alsnog bij te voegen, omdat de inschrijving al was gesloten. Daardoor is IJsselheim ten onrechte benadeeld, oordeelde de rechter.

Werk- of opleidingsniveau

Ook het criterium over personeel is volgens de rechter niet duidelijk geformuleerd. Daardoor konden zorgorganisaties denken dat het ging om het opleidingsniveau van werknemers, terwijl de gemeente doelde op het werkniveau. IJsselheim denkt dat ze meer punten zouden hebben gescoord als er was uitgegaan van werkniveau. De gemeente moet de aanbesteding helemaal opnieuw doen. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Vakbonden eisen stop WMO-aanbestedingen

G8 doen WMO-aanbesteding opnieuw

Thuiszorg DAT wint WMO-rechtszaak

Zorgorganisaties vechten WMO-aanbesteding aan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.