Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorgaanbieder Vitras ontslaat 275 thuishulpen

Thuiszorgorganisatie Vitras/CMD heeft gisteren in Nieuwegein 275 thuishulpen verteld dat zij hun baan per 1 januari 2009 kwijt zijn. Volgens topman Charles Laurey van Meavita Nederland, waaronder Vitras/CMD valt, hoort het afstoten van de huishoudelijke hulp in bepaalde gemeenten bij de strategie om van Meavita Nederland weer een gezond bedrijf te maken.

Vitras gaat niet verder met huishoudelijke hulp in de gemeenten Nieuwegein, Houten, IJsselstein en Lopik. Deze gemeenten vinden op hun beurt Vitras/CMD te duur en denken elders goedkoper terecht te kunnen. Wijk bij Duurstede, Bunnik en Zeist gaan wel door met Vitras en deze gemeenten betalen vanaf 2009 ruim 24 euro per uur thuishulp.

Ontslagen huishoudelijke hulp

De afhakende gemeenten moeten voor ruim 2000 mensen andere thuishulp regelen voor het einde van dit jaar. De gemeenten proberen het ontslagen personeel onder te brengen bij andere thuishulporganisaties, maar het is niet bekend of alle vrouwen dat willen. De thuishulpen, nagenoeg allemaal vrouwen met contracten voor 12 to 28 uur, krijgen geen ontslagvergoeding. Vitras heeft geen geld.

Reorganisatie Meavita Nederland

Volgens Meavita topman Charles Laurey staat de reorganisatie van Vitras/CMD niet op zichzelf. “We zitten met Meavita midden in een grote verandering. Wij willen geen taken meer uitvoeren die verliesgevend zijn. Vandaar de stap met Vitras.” Bij het Meavita onderdeel Thuiszorg Groningen wordt flink in de overhead gesneden. “Dat heeft te maken met bezuinigingen in de AWBZ. Ook daar moeten we klaar voor zijn”, aldus Laurey. De steunaanvraag die Meavita bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft lopen, is momenteel nog in behandeling. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Thuiszorg stopt met huishoudelijke hulp

Massaontslag dreigt bij Meavita Nederland

Vitras stopt met huishoudelijke hulp

Thuiszorg Groningen moet drastisch reorganiseren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.