Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thyrax pas midden volgend jaar weer verkrijgbaar

Schildklierpil Thyrax is pas vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar weer leverbaar. Dat maakt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekend.
medicijnIstock1400.jpg
Foto: IStock

Er ontstond een tekort, omdat de productie van het medicijn werd verplaatst van Oss naar Duitsland. Volgens het CBG is er meer tijd nodig om het productieproces van de tabletten op de nieuwe locatie op orde te krijgen. Door de verhuizing is het medicijn, dat ruim 300.000 Nederlanders gebruiken, langer niet beschikbaar. Patiënten moesten daarom overstappen op een ander medicijn. Thyrax is verreweg het meest gebruikte middel voor schildklierpatiënten in Nederland.

Overbruggen
De Schildklier Organisatie Nederland noemt het ‘zeer teleurstellend’ dat het medicijn langer uit de handel is. ‘Dit betekent dat mensen die het medicijn gebruikten een langere periode moeten overbruggen met een ander medicijn. Niet iedereen heeft daar last van, maar sommige patiënten wel. Dit is een hele kwetsbare groep.’

Tabletten
Zeven op de tien schildklierpatiënten slikken Thyrax, twee op de tien nemen het alternatieve middel Euthyrox. De anderen gebruiken andere middelen. De tabletten zijn bedoeld voor mensen die last hebben van een trage schildklier. Die aandoening kan leiden tot overgewicht, vermoeidheid, traagheid en andere klachten.

Schippers
Minister Schippers van VWS maakte eerder dit jaar bekend dat de boete die farmaceutische bedrijven kunnen krijgen voor het veroorzaken van een tekort aan medicijnen bijna twintig keer zo hoog wordt. Hiervoor is nog wel een wetswijziging nodig.

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.