Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tien procent van de kinderen krijgt jeugdhulp’

Redacteur Zorgvisie
Eén op de tien jongeren tot 18 jaar ontvangt in Nederland jeugdhulp. Jongens krijgen veel vaker hulp dan meisjes. Dat blijkt uit cijfers over 2015 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd.
Jeugdhulp400.jpg
Fotolia.

In totaal krijgen 356 duizend jongeren jeugdhulp. Jongens hebben daarin de overhand, 210 duizend van hen krijgen jeugdhulp, tegenover 146 duizend meisjes. De meeste jeugdhulp gaat naar kinderen in de basisschoolleeftijd, van 4 tot 11 jaar. Ook in die groep zijn jongens oververtegenwoordigd. De jeugdhulp wordt vooral vaak ingeschakeld voor westerse kinderen. Van de in totaal 356 duizend jongeren die hulp ontvangen, hebben er slechts 53 duizend een niet-westerse afkomst.

Jeugdhulp door het land
Vooral in het noorden van het land, met name in Groningen, maken veel jongeren gebruik van jeugdhulp. In de gemeenten Eemsmond, Menterwolde, Hoogezand-Sappermeer  en Veendam is het percentage jongeren dat aangemeld is bij jeugdhulp met 16 procent het hoogst. Het grootste aantal jongeren met jeugdhulp woont in Rotterdam (13 duizend), Den Haag (13 duizend) en Amsterdam (12 duizend).

Hulptrajecten jeugdhulp
Het aantal hulptrajecten voor jongeren is in 2015 flink toegenomen, van 241 duizend op 1 januari 2015 naar 293 duizend op 31 december. Over het hele jaar zijn er in totaal  497 hulptrajecten actief geweest, de meeste duurden minder dan een half jaar en waren puur gericht op behandeling. De meerderheid bestond uit trajecten zonder verblijf, slechts bij 52 duizend hulptrajecten hoorde een verblijf (zoals pleegzorg of een gesloten plaatsing). Van alle jongeren die hulp krijgen, krijgt negen procent ook nog te maken met jeugdbescherming. De overige kinderen ontvangen één vorm van jeugdzorg.  

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.