Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Tjongerschans neemt IC-app in gebruik

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuis Tjongerschans gaat de app voICe inzetten om patiënten op de intensive care (IC) beter te laten communiceren. De voICe-app werkt via een tablet. De patiënt kan met iconen aangeven hoe hij zich voelt of wat hij nodig heeft.
Tjongerschans neemt IC-app in gebruik

Patiënten die beademd worden zijn niet in staat om te praten. Tot nu toe communiceren patiënten die aan de beademing liggen met liplezen of een letterbord. De betrokken ervaren hierdoor regelmatig onbegrip, frustratie en machteloosheid.

Werking van de app

De app voICe heeft een schrijf- en toetsenbordscherm en is daarnaast speciaal gericht op de mogelijkheden en beperkingen van een IC-patiënt. De eerste versie bevat 46 pictogrammen, gerangschikt in zes verschillende thema’s. Door het aanraken van pictogrammen kan de patiënt aangeven ergens behoefte aan te hebben of een probleem of gemoedstoestand duidelijk maken. Na het aanraken van een pictogram spreekt de app uit wat de patiënt wil vertellen. VoICe-thema’s zijn onder meer; mijn gevoelens, mijn lichaam, mijn behandeling, mijn verzorging en mijn ontspanning. Voor kinderen is een speciaal ontspanningsscherm ontwikkeld. Binnen de app krijgt het onderwerp pijn extra aandacht. Een patiënt kan in de app aangeven waar hij pijn heeft en hoeveel pijn. Verder kunnen familieleden videoboodschappen opnemen voor de patiënt. Het gebruik van voICe vraagt weinig spierkracht en motoriek en is eenvoudig en begrijpelijk voor iedereen.

De app is alleen op iPad te gebruiken.

Videocontact

Ook op andere manieren probeert de Tjongerschans de communicatie van en over deze patiënten te verbeteren: Familieleden van IC-patiënten kunnen via Skype contact hebben met de behandelend medisch specialist. Dat is praktisch wanneer de familie bijvoorbeeld in het buitenland verblijft.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.