Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Top-10: meest transparante zorgorganisaties

Zorgorganisaties zijn niet transparant genoeg over de kwaliteit van zorg. Dat concludeert Ernst & Young, die de jaarverslagen van de honderd grootste zorgorganisaties heeft beoordeeld. In vergelijking met het voorgaande jaar is in 2008 wel vooruitgang geboekt.
Top-10: meest transparante zorgorganisaties

Volgens het adviesbureau biedt het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis de beste verantwoording voor de kwaliteit van zorg. Voorzitter Jules Verhagen van de sector Health Care van het bureau noteert vooral hoge scores voor de ziekenhuissector. “Die sector scoort aanzienlijk hoger dan de AWBZ-instellingen.” Verhagen ziet wel enige vooruitgang in de AWBZ, maar “dat kan nog beter”.

Top-10:

1. Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

2. Maasstad Ziekenhuis

3. Erasmus MC

4. ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen

5. Pantein

6. Zorggroep Noorderbreedte

7. Stichting Geïntegreerde Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en Kempen

8. Sint Franciscus Gasthuis

9. St. Antonius Ziekenhuis

10. Alysis Zorggroep

Onderzoek

Ernst & Young kijkt in de jaarverslagen naar vijf onderdelen om de transparantie te beoordelen. Het gaat om de opzet van het jaarverslag, het verslag van de raad van bestuur en de raad van toezicht, de bezoldiging en het onderdeel ict. Wie beter wil scoren, moet vooral meer inzicht geven in de wachttijden, patiënttevredenheid en kwaliteitsindicatoren. Deze zijn bij 60 procent van de organisaties niet of niet voldoende opgenomen in de verslagen. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Websites ziekenhuizen zijn weinig transparant

‘Kwaliteit is kerntaak van bestuurders’

Ziekenhuizen worstelen met jaarverslagen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Kom jongens, niet zo negatief. Het is een mooi begin. Een glas half vol is beter dan een glas half leeg. Ja, er moet nog een hoop geleerd worden, maar het begin is er. En organisaties die steevast windowdressen vallen vanzelf wel een keer in hun eigen mes.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.