Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Topklinische ziekenhuizen presteren steeds beter

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
STZ-ziekenhuizen hebben minder schulden en de bedrijfsopbrengst stijgt. De Amsterdamse ziekenhuizen doen het minder goed dan gemiddeld, de Santeon ziekenhuizen presteren beter dan de rest.
Topklinische ziekenhuizen presteren steeds beter
Foto: Stockxchng

Dat blijkt uit een jaaroverzicht 2014 dat is gemaakt door het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis Amsterdam en het OLVG.

Schuldenlast

Gemiddeld hebben de topklinische ziekenhuizen hun schuldenlast vorig jaar met zo’n 3,5 procent naar beneden gebracht. In totaal hebben zij een schuld van iets meer dan 7,1 miljard euro. De kortlopende schulden zijn gedaald, de langlopende schulden gestegen. Dat is gunstig omdat langlopende schulden doorgaans tegen lagere rentes worden afgesloten. Bij de Santeon ziekenhuizen is de daling van de schuldenlast 4,1 procent, ondanks een stijging van 87 miljoen euro bij Medisch Spectrum Twente.

Personeelsbestand

Het totale personeelsbestand in de STZ ziekenhuizen is gestegen met 852 fte, een stijging van 1,24 procent. De personeelskosten stegen met 2,9 procent wat harder. De Amsterdamse ziekenhuizen hadden 13 fte minder en hadden ook minder personeelskosten. De Santeon ziekenhuizen brachten hun personeelsbestand terug met 0,7 procent, maar zagen hun kosten toenemen met bijna 3 procent. Mogelijk heeft dat te maken met de cao onderhandelingen en het feit dat ziekenhuizen duurder personeel, bijvoorbeeld beleidsbepalende functionarissen, hebben aangenomen.

Bedrijfsopbrengst

De Amsterdamse ziekenhuizen doen het niet zo goed, hun bedrijfsopbrengsten lopen wat terug. Het resultaat is wat forser gedaald. De bedrijfsopbrengst van de topklinische ziekenhuizen steeg licht, met 1,8 procent, maar het resultaat daalde met 14 procent. Dat komt vooral doordat de kosten sneller zijn gestegen. Bij de Santeon ziekenhuizen is de bedrijfsopbrengst met 2,4 procent toegenomen, terwijl het resultaat bijna gelijk is gebleven. Hier zijn twee uitschieters: bij Medisch Spectrum Twente is het resultaat gehalveerd: van 13, 6 naar 7,3 miljoen euro. In tegenstelling tot het Sint Antonius ziekenhuis dat het juist erg goed deed. Daar is de winst gestegen van 184.000 euro in 2013 naar 7 miljoen euro in 2014.

Dot / dbc

In de ziekenhuiszorg worden behandelingen afgerekend via dot’s (dbc’s op weg naar transparantie). De ggz begint net aan dbc’s. Lees in dit dossier over het wel en wee van de dbc. Bekijk het dossier

2 REACTIES

  1. Topklinische ziekenhuizen presteren steeds beter……

    Wat denk je als je zo’n mooie, verwachtingsvolle kop van het artikel ziet ?

    De zorg in top-klinische ziekenhuizen wordt blijkbaar steeds beter…

    Maar nee, het gaat alleen over de financiële resultaten, die beter zijn geworden.

    Hoe triest… !!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.