Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Traditioneel leiderschap is soms keihard nodig, maar meestal niet’

Martijn Venus, senior adviseur Gezond werken in de zorg bij Stichting IZZ, probeert leidinggevenden in zorgorganisaties bewust te maken van de verschillende leiderschapsstijlen. Hij ziet daarbij een langzame verandering van traditioneel leiderschap naar meer situationeel modern leiderschap. Redacteur Lennard Bonapart sprak hem voor deze aflevering van de podcast Voorzorg.
Voorzorg Venus

De zorg is de grootste sector van Nederland. ‘Er werken een miljoen mensen, en je komt dus alle leiderschapsstijlen tegen. De leeftijd van de organisatie en plaatsing in het land bepalen mede hoe de cultuur binnen een zorgorganisatie is’, vertelt Venus.

Traditioneel

In crisistijd is traditioneel leiderschap nodig. Roger Ruijters, bestuursvoorzitter bij Envida, zegt: ‘Ik heb in veertig jaar nooit zoveel leiding moeten geven als in coronatijd.’ Venus: ‘In crisistijd moet je niet gaan polderen, maar hebben mensen behoefte aan duidelijke lijnen op de korte termijn.’

Moderne stijl

‘Een moderne stijl is meer coachend en ondersteunend, en is nodig in alle overige gevallen’, stelt Venus. Stichting IZZ probeert mensen bewust te maken van de verschillende stijlen en rollen die er zijn. Situationeel leiderschap is al dertig tot veertig jaar bekend, maar in de zorg is het op sommige plekken nog erg nieuw om het in de teamleidersvergaderingen tot uitvoering te brengen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.