Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Transparante prijzen ziekenhuizen creëren mist

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Transparantie over de prijzen van ziekenhuizen leidt tot ongewenste prijsconcurrentie en duurdere zorg. Concurrentie op kwaliteit levert veel meer.
Geld_iStock_450.jpg
Foto: iStock

Dat stelt Hugo Keuzenkamp, lid raad van bestuur van het Westfriesgasthuis, in een opiniebijdrage in NRC-Handelsblad. In de zorg gaan steeds meer stemmen op om de tarieven van ziekenhuizen openbaar te maken. Keuzenkamp is tegen.

Westfriesgasthuis lijkt duur
De tarieven van het Westfriesgasthuis liggen over vrijwel de hele linie boven het landelijk gemiddelde. Het ziekenhuis in Hoorn is dus een duur ziekenhuis, zeggen zorgverzekeraars elk jaar. Maar Keuzenkamp legt aan de hand van een voorbeeld uit dat daarvoor een goede verklaring is. Een operatie aan een galblaas kost in Hoorn 2.200 euro, als het gaat om een kijkoperatie. Soms moet bij moeilijke patiënten de buik toch worden opengesneden. Dat kost ongeveer 5.000 euro. Beide ingrepen zijn in veel andere ziekenhuizen goedkoper (het landelijk gemiddelde voor de klinische ingreep is 4.900 euro, de prijs varieert van 2.200 tot 8.000 euro).

Zinnige zorg
Echter, Hoorn doet de goedkope kijkoperatie bij veel meer patiënten. Ook relatief moeilijke patiënten worden zo geopereerd. Dat is een verklaring voor de hogere gemiddelde prijs van de kijkoperatie. Voor de klinische operatie blijven de echt complexe gevallen, wat ook weer een verklaring is voor dat hoge tarief. De behandelmix maakt het Westfriesgasthuis per saldo juist goedkoop. ‘Als we nu zorggebruikers willen opvoeden tot kritische koopjesjagers, dan is de kans groot dat ze in ziekenhuizen behandeld gaan worden waar goedkoop duurkoop is: ze krijgen vaker de kostbare klinische behandeling’, schrijft Keuzenkamp.

Praktijkvariatie
Dit voorbeeld staat volgens Keuzenkamp niet op zichzelf. Zijn ziekenhuis zet in op het leveren van alleen zinnige zorg. Dat is terug te zien in de cijfers over prakvariatie. Daarop scoort het Westfriesgasthuis goed. In Hoorn worden weinig onnodige ingrepen gedaan. Daardoor ligt het zorggebruik in de regio West-Friesland ruim tien procent onder het landelijk gemiddelde. Als zorggebruikers voor de prijspakkers gaan, dan drijft dit de zorguitgaven dus omhoog. Bovendien ontstaat er prijsconcurrentie, terwijl concurrentie op kwaliteit juist veel meer oplevert, redeneert Keuzenkamp.

Eigen risico
Voor het eigen risico dat patiënten moeten betalen na een ziekenhuisbezoek heeft Keuzenkamp een eenvoudige oplossing. Koppel het niet aan het ziekenhuistarief, maar creëer eenvoudige tarieven: een consult in de polikliniek 75 euro; een bezoek aan de spoedeisende hulp 100 euro; een overnachting in de kliniek 200 euro; een operatie 300 euro. Die gelden dan in alle ziekenhuizen. Klanten kunnen nog steeds kiezen door te kijken naar kwaliteit (patiëntervaring, keurmerken, zinnige zorg), aldus Keuzenkamp. Eerder zei gezondheidseconoom Erik Schut dat transparantie over tarieven zinloos is.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De 'all in one' benadering breekt ziekenhuizen op. Door zeer complexe, planbare en chronische zorg gemixt/kris-kras te behandelen en te factureren lopen in feite meerdere business modellen met elk een hoge omzet(risico) voor het ziekenhuis, door elkaar. Dat impliceert dat tarieven altijd een gemiddelde, vaak te hoge prijs uitdrukken.
    Dit probleem is op te lossen door het totaal aan zeer complexe, vaak multidisciplinaire snijdende zorg in een separaat business (zorg) model/RVE onder te brengen. En datzelfde te doen met de planbare zorg en zonodig met de chronische zorg. Uit onderzoek in vergelijkbare ziekenhuizen blijkt, dat met deze ingreep de productiviteit van de planbare zorg met 20 % stijgt, wat weer miljoenen scheelt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.