Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Treant onderzoekt gebruik psychofarmaca

Redacteur Zorgvisie
De Treant Zorggroep doet onderzoek naar het gebruik van psychofarmaca bij mensen met dementie. Op Weidesteyn, een Treant-locatie in Hoogeveen, bekijkt de zorggroep of onnodig gebruik van de medicatie kan worden tegengegaan.
Treant onderzoek dementie
Foto: iStock

Dat meldt Treant. Ouderen met dementie krijgen soms psychofarmaca omdat ze agressief, angstig of nerveus gedrag vertonen, zonder dat het voor verzorgenden duidelijk is waar dit gedrag vandaan komt. Omdat de medicatie bijwerkingen heeft als sufheid, spierstijfheid en lusteloosheid wil de ouderenzorgorganisatie die eigenlijk minder inzetten.

Breder onderzoek psychofarmaca

Het onderzoek maakt deel uit van het landelijke programma ‘Beter af met minder’, een samenwerking tussen het Universitair Netwerk Ouderenzorg-UMCG en Vilans. Ook Dignis, TriviumMeulenbeltZorg, Meriant, De Hoven en ZINN nemen deel aan dit onderzoek. Treant wil het vooral gebruiken om onnodig gebruik van psychofarmaca bij ouderen met dementie tegen te gaan. Op die manier wil de organisatie de kwaliteit van leven van de bewoners verbeteren. Tegelijkertijd is er een coach van Vilans ingeschakeld die helpt met zoeken naar andere manieren om onbegrepen gedrag te behandelen.

Onderzoek Treant naar psychofarmaca

Een jaar geleden deed Treant zelf ook al onderzoek naar het gebruik van psychofarmaca bij cliënten met dementie. Daarbij werd vooral onderzocht wanneer die medicatie wordt ingezet. Uit het onderzoek kwam toen naar voren dat psychofarmaca worden ingezet bij 40 procent van de behandelingen voor onbegrepen gedrag. Landelijk gezien ligt dit op 61 procent, meldt Treant.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.