Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Treant-ziekenhuizen concentreren zorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Er circuleren plannen om de intensive carezorg te verplaatsen naar het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Het Bethesda en het Refajaziekenhuis zouden hun intensive care kwijtraken.
treant vierkant.gif

Dit schrijft RTL Nieuws op basis van een ‘intern memo’ dat in het bezit is van de nieuwssite. Het bericht wordt deels bevestigd door de woordvoerder van Treant.

‘Discussiestuk’
Woordvoerder Marcel Pater zegt dat de huidige, uitgelekte plannen, deel uit maken van een ‘discussiestuk’ over de locatieprofilering. Sluiten van intensive care-afdelingen in Hoogeveen en/of Stadskanaal moet worden gezien als een mogelijke optie. ‘Maar hier kan nog van alles in veranderen. Er is nog geen enkel besluit over genomen’. Het discussiestuk moet nu worden voorgelegd aan interne gremia en stakeholders van de ziekenhuizen.  

Zorgprofielen
De plannen vormen een uitwerking van het meerjarensbeleidsplan 2015-2020. In dit meerjarenbeleidsplan zegt het ziekenhuisbestuur ervoor te willen zorgen dat de patiënt de zorg ontvangt op de meest logische plek: ‘Uitgangspunt is ‘Dichtbij als het kan, verder weg als het moet’. Met een voor de cliënt of patiënt én voor de financiers van zorg herkenbare verdeling van de taken over de verschillende bedrijfsonderdelen van Treant Zorggroep.’ 

Concentratie
Welke zorg waar wordt geconcentreerd, heeft te maken met bereikbaarheid en beschikbaarheid. Daarbij hebben de ziekenhuizen ook te maken met landelijke ontwikkelingen, zoals het tekort aan personeel. Met name gespecialiseerde verpleegkundigen voor spoedeisende hulp, OK en intensive care wordt steeds schaarser. Het bestuur zegt hier over: ‘Steeds meer zorg verschuift van de tweede naar de eerste lijn of van zorginstelling naar thuis. Hoog complexe zorg wordt geconcentreerd in een beperkt aantal ziekenhuizen. En zorgverzekeraars kopen in toenemende mate in op basis van arrangementen waarin samenwerkingsafspraken zijn gemaakt tussen de eerste en tweede lijn.’ 

Fusie
Na de fusie van de drie ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal in 2015 was al bekend dat de ziekenhuizen een verschillend profiel zouden krijgen. Het Scheper Ziekenhuis gaat vooral de complexere zorg leveren. Bethesda en Refaja richten zich op kort verblijf en intensieve diagnostiek. De nieuwe bestuursvoorzitter Marcel Kuin zei in maart dit jaar in een gesprek met Zorgvisie dat de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal ‘echte ziekenhuizen’ blijven een geen veredelde buitenpoliklinieken.

Intensive Care
Alleen het Scheper Ziekenhuis heeft op dit moment een IC level 2. De andere twee ziekenhuizen hebben een level 1 IC. Zij doen nu de eerste opvang en sturen patiënten naar Emmen als zij complexe zorg nodig hebben. In Stadskanaal en Hoogeveen komt gemiddeld een patiënt per week binnen op de IC. De optie om deze afdelingen te sluiten, kan mede zijn ingegeven door richtlijnen in de nieuwe ‘Kwaliteitsstandaard Organisatie van Intensice Care’ die op 19 juli is vastgesteld door het Zorginstituut Nederland. Hierin is de indeling in niveau’s verdwenen. Daardoor ontstaat de situatie dat iedereen in principe terecht kan op een kleine IC met beperkte expertise. Een onwenselijke situatie, vond de NFU bij het verschijnen van de richtlijn. 

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.